۴ رویارویی: درباره تاریخ جنگهای بین هند و پاکستان چه میدانید؟

حملات هند به عمق خاک پاکستان در روزهای اخیر، تاریخ طولانی درگیری بین دو کشور را که طی دهههای گذشته شاهد چندین جنگ بوده است، به ذهن متبادر میکند.
سهشنبه شب، پاکستان اعلام کرد که پنج مکان هدف گلولهباران هند قرار گرفتهاند که سه مورد از آنها در کشمیر تحت کنترل پاکستان و دو مورد در استان پنجاب پاکستان بوده است.
آخرین باری که هند حملات هوایی را در داخل مرز غیرقابل مناقشه پاکستان انجام داد، در سال ۲۰۱۹ بود، زمانی که هواپیماهای هندی پس از آنکه اسلامآباد یک بمبگذاری انتحاری در خودرو را که منجر به کشتهشدن حداقل ۴۰ پرسنل شبه نظامی هندی در منطقه شد، مقصر دانست، چندین هدف را مورد حمله قرار دادند.
با این حال، تاریخ دو کشور شاهد جنگها و رویاروییهای زیادی بوده که العین نیوز در این گزارش ارائه میدهد:
جنگ جهانی اول
در سال ۱۹۴۷، جنگ اول هند و پاکستان آغاز شد و تا سال ۱۹۴۸ ادامه یافت.
پس از میانجیگری سازمان ملل، جنگ با امضای توافقنامه کراچی در سال ۱۹۴۹ که خط آتشبس را تعیین میکرد، پایان یافت.
بر اساس این توافق، هند کنترل مناطق جامو، لداخ و دره کشمیر را به دست گرفت و آنها را «جامو و کشمیر» نامید، در حالی که پاکستان کنترل کشمیر آزاد و گلگت-بلتستان را به دست گرفت و آنها را «کشمیر آزادی» نامید.
جنگ جهانی دوم
در سال ۱۹۶۵، جنگ دوم هند و پاکستان به دلیل ترکیبی از رویدادها، از جمله اعزام نیروهای پاکستان به قلمرو تحت کنترل هند و به دنبال آن حملات هر دو طرف در ماه آوریل، آغاز شد.
با افزایش تنشها، پاکستان در آگوست همان سال عملیات جبلالطارق را آغاز کرد و به کشمیر تحت کنترل هند حمله کرد. هند با حمله نظامی تمام عیار به غرب پاکستان پاسخ داد.
این جنگ ۱۷ روز طول کشید و هزاران کشته از هر دو طرف برجای گذاشت.
اما در اوایل سال ۱۹۶۶، هند و پاکستان اعلامیه تاشکند را امضا کردند، پیمان صلحی که در آن هر دو طرف متعهد شدند سرزمینهای تصرفشده را بازگردانند، نیروها را عقبنشینی کنند و به مرزهای ۱۹۴۹ بازگردند.
جنگ سوم
بین سالهای ۱۹۷۱ و ۱۹۷۲، پس از حمایت هند از ملیگرایان بنگالی در شرق پاکستان که به دنبال استقلال از این کشور بودند، جنگ سومی بین دو کشور درگرفت که منجر به ظهور جمهوری بنگلادش در مارس ۱۹۷۱ شد.
در سال ۱۹۷۲، دو طرف به توافق شیملا رسیدند که «خط کنترل» در کشمیر را تعریف میکرد و قرار بود که این خط، مرز موقت بین دو کشور باشد، هرچند که دائمی باقی ماند.
جنگ کارگیل
در سال ۱۹۹۹، سربازان پاکستانی از خط کنترل عبور کردند و جنگ کارگیل را آغاز کردند. این جنگ به نام منطقهای که این نقض خط در آن رخ داده بود، کارگیل در کشمیر نامگذاری شده است.
نیروهای هندی به این حمله پاسخ دادند و بیشتر منطقهای را که توسط سربازان پاکستانی کنترل میشد، بازپس گرفتند.
تحت فشارهای بینالمللی، پاکستان مجبور شد نیروهای خود را از بقیه منطقه کارگیل خارج کند و به درگیری که جان ۱۰۰۰ جنگجو از هر دو طرف را گرفته بود، پایان دهد.
اگرچه هر دو کشور آتشبس شکنندهای را حفظ کردهاند، اما مرتباً در امتداد مرز مورد مناقشه تبادل آتش میکنند. هر دو طرف یکدیگر را به نقض آتشبس متهم میکنند و هر یک ادعا میکند که در پاسخ به حملات، آتشبس برقرار کرده است.