اولین سالگرد کشته شدن ایمن الظواهری در افغانستان
امروز اولین سالگرد روزی است که در آن «ایمن الظواهری»، رهبر سازمان تروریستی «القاعده» در یک حمله پهپادی آمریکا به خانهاش در منطقه دیپلماتیک کابل کشته شده بود.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در سخنانی در کاخ سفید اعلام کرده بود که آمریکا در عملیاتی در کابل ایمن الظواهری، رهبر القاعده را در حملهای پهپادی کشته است.
این حمله به تاریخ ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۲ در منطقه شیرپور شهر کابل صورت گرفته است.
اما طالبان اعلام کرد بود که با وجود تحقیقات جدی اما تاکنون هیچ اثری از جسد ایمن الظواهری پیدا نشده است.
این حمله توسط سیا انجام شد نه ارتش آمریکا. این حمله موفقیت آمیز بود و تلفات غیرنظامی در پی نداشت.
گزارش اختصاصی | جزییات کشته شدن رهبر القاعده فاش شد
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۲ با شلیک موشکهای نینجا هلفایر R9X از روی یک پهپاد در مقابل ساختمانی در کابل موفق شد ایمن الظواهری، رهبر سازمان القاعده را در خانه امنش بکشد.
الظواهری ۷۱ ساله با موشک هلفایر نینجا کشته شد که تیغههایی بازشونده دارند و از پهپادهای سازمان سیا پرتاب شده بودند. این موشکها زمانی شلیک شدند که رهبر القاعده در بالکن خانه امن در منطقه امن و ثروتمند کابل ایستاده بود.
موشک «آر. ایکس ۹» از نوع موشکهای «هِلفایر» است که مجهز به تیغههای بلند با هدف کشتن اهداف با انرژی جنبشی برای به حداقل رساندن آسیبهای جانبی عمده است.
خانهای که الظواهری در آن هدف قرار گرفت متعلق به یکی از دستیاران ارشد «سراجالدین حقانی» وزیر امور کشور دولت طالبان بود؛ وزیری که مقامات آمریکایی میگویند به شخصیتهای ارشد القاعده نزدیک است.
گزارش | واکنشهای گسترده به کشته شدن «ایمن الظواهری» سرکرده القاعده
الظواهری در زمان اجرای عملیات به تنهایی در بالکن خانهای که با همسر و دختر و نوهاش در آن سکونت داشته به سر میبرده است.
برنامهریزی برای اجرای این عملیات از ۶ ماه قبل آغاز شده و در ۲ ماه گذشته شدت گرفته بود.
گفتنی است که این بزرگترین ضربه به القاعده از زمان کشته شدن اسامه بن لادن توسط نیروی دریایی آمریکا بیش از یک دهه پیش بود.
ایمن ظواهری در نوزدهم ژوئن ۱۹۵۱ در خانوادهای سرشناس در قاهره مصر به دنیا آمد، پدربزرگ ایمن ظواهری امام دانشگاه اسلامی الازهر بود و پدرش دکتر داروساز و استاد دانشگاه قاهره بود.
او در نوجوانی به خاطر عضویت در گروه اخوان المسلمین به زندان افتاد و سپس با ادامه تحصیلاتش متخصص چشم پزشکی شد و در قاهره به طبابت پرداخت. ظواهری در سال ۱۹۷۳ به همراه همفکرانش گروه جهاد اسلامی را در مصر تاسیس کرد.
در پی ترور انور سادات، رییس جمهوری اسبق مصر به دست پیروان این گروه در سال ۱۹۸۱، ایمن ظواهری به همراه صدها تن دیگر به زندان افتاد.
در سال ۱۹۹۳ ظواهری به رهبری جهاد اسلامی مصر انتخاب شد و به مبارزه خونینی برای سرنگون کردن حکومت این کشور دست زد.
آمریکا در سال ۱۹۹۷ ظواهری را مسئول کشتار توریستهای غربی در لوکسور مصر معرفی کرد، دو سال بعد یک دادگاه نظامی در مصر به صورت غیابی ظواهری را به مرگ محکوم کرد.
ایمن الظواهری دومین رهبر شبکه القاعده بود و در سال ۲۰۱۱ جانشین اسامه بن لادن شد.
نینجا هلفایر؛ سلاحی که آمریکا برای کشتن ایمن الظواهری استفاده کرد
الظواهری در این سالها با هویت جعلی به کشورهای مختلفی مانند سوییس، روسیه، بلغارستان، عراق، ایران و دانمارک سفر کرد.
الظواهری مطابق قطعنامه ۱۲۶۷ شورای امنیت سازمان ملل به دلیل آنچه که عضویت مؤثرش در گروه القاعده نامیده شد، در فهرست سیاه قرار داشت و تحریم شده بود.
همچنین وزارت امور خارجه آمریکا ۲۵ میلیون دلار جایزه نقدی را برای اطلاعاتی که به دستگیری یا کشته شدن او منجر شود، اختصاص داده بود.
از سال ۲۰۰۱ یعنی ۲۱ سال پیش برای سر الظواهری جایزه ۲۵ میلیون دلاری تعیین شده بود. او علاوه بر برنامهریزی حمله ۱۱ سپتامبر، حمله به ناوشکن آمریکایی را که در سال ۲۰۰۰ انجام شد و ۱۷ ملوان آمریکایی در آن کشته شدند، طراحی کرده بود.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز میگوید او در بمبگذاریهای آگوست ۱۹۹۸ در سفارتهای ایالات متحده در کنیا و تانزانیا که منجر به کشته شدن ۲۲۴ نفر شد، نقش داشته است.