نظرسنجی| کدام خواننده جهان عرب در ایران محبوبتر است؟
در دهههای اخیر خوانندگان زن و مرد زیادی از جهان عرب در میان ایرانیها به ویژه عرب زبانهای جنوب ایران محبوب شده و حتی شهرت جهانی پیدا کردهاند.
کشورهای عربی ترکیب منحصربهفردی از فرهنگها و هنرهای مختلفند و همواره به موسیقی اصیل و متنوعشان شناخته میشوند.
در دهههای پیش از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران، موسیقی کشورهای عربی و به ویژه خوانندگانی چون ام کلثوم و فیروز تاثیر زیادی روی موسیقی ایران گذاشتند و در بسیاری از تصنیفهای ایرانی، رد پای این خوانندگان عرب و آثارشان دیده میشود.
با این حال این تاثیر در دهههای گذشته نیز ادامه یافته و موسیقی مدرن عربی نیز در کنار موسیقی ترکی، تاثیر زیادی بر موسیقی ایران به ویژه موزیک پاپ گذاشته است.
مردم ایران به واسطه نوارهای کاست و VHS، صفحهها و موزیک ویدئوهایی که از شبکههای ماهوارهای پخش میشود با چندین خواننده سرشناس جهان عرب آشنایی دارند و برخی از آنها از محبوبیت بسیار بالایی برخوردارند.
۱- نانسی عجرم
نانسی عجرم یکی از مشهورترین خوانندههای لبنان است که از ۱۵ سالگی هنر موسیقی را آغاز کرده و در مدیترانه به یکی از نمادهای زن عربی تبدیل شده است. نانسی لقبهای عروسک عربی و اپرا وینفری مدیترانه را نیز گرفته است.
نانسی عجرم هم به خاطر موسیقی و هم چهره و صدایش از محبوبیت بالایی میان ایرانیها برخوردار است.
۲- عمرو دیاب
عمرو دیاب در سال ۱۹۶۱ در بندر پورت سعید مصر و در یک خانواده هنرمند و هنردوست به دنیا آمد. پدرش صدای زیبای او را کشف کرد و او را در شش سالگی به ایستگاه رادیوی موسیقی برد تا در آنجا بخواند. او از همان اجرا مورد تشویق قرار گرفت و بعدها نیز تحصیلاتش را در رشته موسیقی پی گرفت.
دیاب با صدای جذاب و وسیع خود تا کنون آلبومهای بسیار زیادی را منتشر کرده و جوایز متعددی را دریافت کرده است. او با آمیختن موسیقی عربی و پاپ غربی گونهای از موسیقی را رواج داده که به موسیقی مدیترانه معروف شده است.
۳- فیروز
نهاد حداد ملقب به فیروز متولد سال ۱۹۳۵ میلادی، یکی از خوانندگان نسل قدیم لبنان است که در چند دهه گذشته همچنان در میان مخاطبان پرطرفدارترین محسوب میشود و هنوز صدای او در خانهها و خیابانهای جهان عرب میپیچد.
استعداد خوانندگی او در سن نوجوانی کشف شد. او تا کنون صدها اثر موسیقیایی تولید کرده و در تئاتر و فیلم نیز ایفای نقش کرده است.
در زمان جنگهای لبنان، ترانههای فیروز رنگ و بویی سیاسی به خود گرفت. با این حال شهرت او از جهان عرب عبور کرده و در ایران نیز ترانههای او بین بخش خاصی از مخاطبان محبوبیت دارد.
۴- ام کلثوم
فاطمه البلتاجی ملقب به ام کلثوم در سال ۱۸۹۸ میلادی در مصر به دنیاآمد و تا زمان مرگش در سال ۱۹۷۵، به یکی از باشکوهترین خوانندگان جهان عرب در تاریخ تبدیل شد.
او به خاطر تسلط شگفتانگیز بر صدایش به شهرت جهانی رسید و نه تنها بر خوانندگان کشور خود بلکه بر خوانندگان کشورهای دور و نزدیک از جمله ایران اثر گذاشت.
آلبومهای موسیقی ام کلثوم هنوز هم جزء پرفروشترینهاست. او در جهان عرب به لقب «ستارهٔ خاور» و «بانوی آواز عرب» شهرت یافته است.
۵- راغب علامه
راغب علامه خواننده، ترانهسرا و چهره تلویزیونی معروف لبنان است. استعدادش در دهه هشتاد میلادی و با حضورش در برنامه استعدادیابی شکوفا شد.
راغب آلبومها و ترانههای موفقی را منتشر کرده و جوایز بسیاری را در مسیر حرفهایاش کسب کرده است.
او در سال ۲۰۱۱ رئیس هیئت داوران عرب آیدل (نسخه عربی آمریکان آیدل) شد.
۶- هیفا وهبی
هیفا وهبی دیگر خواننده لبنانی متولد سال ۱۹۷۲ است و علاوه بر خوانندگی، در حوزههای مدلینگ و بازیگری نیز فعالیت داشته است.
وهبی کارش را با مدلینگ آغاز کرد و در شانزده سالگی به عنوان «دختر شایسته جنوب لبنان» انتخاب شد و در نوزده سالگی نیز رتبهی دوم «دختر شایستهی لبنان» را کسب کرد.
او در ادامه وارد حوزه موسیقی شد و تاکنون هفت آلبوم استودیویی منتشر کرده است.
در سال ۲۰۰۶ هیفا وهبی در لیست «۵۰ تن از زیباترینهای جهان» از سوی مجله پیپل و در سال ۲۰۱۷ نیز از سوی وبگاه بازنت در لیست «۳۰ تن از زیباترین زنان جهان» قرار گرفت.