رتبه جهانی ایران در وابستگی به موبایل
نتایج پژوهشی که از سوی محققان دانشگاه مکگیل کانادا انجام شده است نشان میدهد کاربران ایرانی از میان ۲۴ کشور مورد بررسی، رتبه ششم اعتیاد به استفاده از گوشی موبایل را به خود اختصاص دادند.
در این تحقیقات کشورهای چین، عربستان سعودی و مالزی در ردههای اول تا سوم هستند و کشورهایی مانند آمریکا و آلمان که از جمله کشورهای در حال توسعه در عرصه دیجیتال به شمار میآیند، در بخشهای انتهایی جدول جای گرفتهاند.
سالهاست که کاربران چینی در استفاده افراطی از فناوریهای دیجیتال زبانزد خاص و عام هستند اما این شرایط در ایران نیز چندان مطلوب به نظر نمیرسد. نتایج پژوهش دانشگاه مکگیل از نرخ بالای اعتیاد کاربران ایرانی به گوشیهای هوشمند حکایت دارد.
در حالیکه در کمال تعجب، کاربران آمریکایی از نظر میزان اعتیاد به استفاده از گوشیهای هوشمند در رده هجدهم جای گرفتهاند و کشورهای سوئیس، فرانسه و آلمان نیز قعرنشین این فهرست هستند.
پرکاربردترین معیار اعتیاد به گوشیهای هوشمند SAS (Smartphone Addiction Scale) است که میزان اختلالات در زندگی روزمره به دلیل استفاده از تلفن هوشمند، از دست دادن کنترل و علائم گوشهگیری از اجتماع را بررسی میکند.
در سالهای اخیر ضریب نفوذ اینترنت در ایران رشد محسوسی را تجربه کرده و حالا دیگر بخش زیادی از کارها، از انجام امور بانکی و پرداخت قبوض تا گرفتن تاکسی اینترنتی و سفارش غذا، همگی از طریق همین گوشیهای هوشمند انجام میشوند.
امسال ارزش واردات گوشیهای هوشمند به ایران از مرز ۳ میلیارد دلار عبور کرد. به نظر میرسد یکی دیگر از اصلیترین علل اعتیاد جوانان ایرانی به گوشیهای هوشمند و تمایل مداوم به کار با آن، محدود شدن بخش زیادی از سرگرمیهای آنها به فضای مجازی و کم هزینه بودن وقتگذرانی در این فضا نسبت به انجام حضوری همان تعاملات باشد.