تغییر در نقشه گردشگری جهان با دگرگونی اقلیم
آیا تغییرات آب و هوایی با امواج گرمایی بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و آتشسوزیهای ویرانگر، نقشه گردشگری را به ویژه در منطقه مدیترانه از نو ترسیم خواهد کرد؟
جذابترین مناطق برای گردشگران، در برابر پیامدهای تغییرات آب و هوایی آسیبپذیرتر هستند. هزاران گردشگر در یونان از جزایر رودز و کورفو که توسط آتشسوزیهای ناشی از تغییرات اقلیمی درگیر شدهاند، تخلیه شدهاند.
فرودگاه بینالمللی رودز پس از آنکه هزاران مسافر شوکه شده در سالنهای آن پخش شدند، به یک مرکز کمپینگ موقت تبدیل شده است.
این پدیده سایر کشورهای حوزه مدیترانه را تحت تاثیر قرار میدهد. در اسپانیا دمای هوا گاهی ۱۵ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین فصلی است. ایتالیا موج گرما را تجربه کرده و دمای هوا در ساردینیا به ۴۸ درجه سانتیگراد نزدیک شده است. روز دوشنبه دمای هوا در تونس به ۴۹ درجه سانتیگراد رسید.
این در حالیست که گردشگری بخش بزرگی از اقتصاد منطقه را تشکیل میدهد، به ویژه در یونان و اسپانیا که به ترتیب یک چهارم تولید ناخالص داخلی و ۱۲ درصد آن را تشکیل میدهد.
همانطور که فعالان در استریپ هشدار میدهند، دمای بالا در طول فصول تابستان ممکن است بازدیدکنندگان را از آمدن به مناطق خاص منصرف کند.
ژان فرانسوا رئال، رئیس هیئت مدیره Voyageurs du Monde گفت: گرم شدن آب و هوا باعث میشود این مقاصد جذابیت کمتری داشته باشند. کل منطقه مدیترانه در حالی که مقصد اصلی اروپاییها به شمار میرود، نگران هستند.
خوانچو یانتادا، استاد دانشکده بازرگانی IE در مادرید، میگوید که در اسپانیا «گردشگران شروع به سوال کردن» میکنند که آیا گذراندن تابستان در سواحل مدیترانه مناسب است یا خیر.
یادداشت اخیر مودیز نشان میدهد که امواج گرما ممکن است جذابیت جنوب اروپا را کاهش دهد یا حداقل تقاضا را در طول تابستان کم کرده و پیامدهای اقتصادی منفی داشته باشد.
اما حمید کوک، رئیس انجمن آژانسهای مسافرتی ترکیه در اینباره میگوید: «گرما برای منطقه آنتالیا مشکلی ایجاد نمیکند، زیرا گردشگران اروپایی برای لذت بردن از آفتاب میآیند.»
همین وضعیت در تونس نیز مشهود است، جایی که دورا میلاد، رئیس دانشگاه خوابگاههای تونس، به خبرگزاری فرانسه گفت: «هیچ تأثیری از گرما بر گردشگری وجود ندارد. کاهش تعداد گردشگران این منطقه، در درجه اول به دلیل هزینه بالای حمل و نقل هوایی است.»
دیدیه آرینو، مدیر شرکت مشاوره Protoresque در فرانسه گفت: گردشگران رویای یک مقصد سرد برای گذراندن تعطیلات را ندارند، بلکه هوای مطبوع میخواهند.»
حتی در یونان، آتشسوزی نمیتواند گردشگران را از آمدن منصرف کند. Kostas Chrysohoidis، معاون اداره منطقه دودکانیز، با اشاره به چند لغو رزرو میگوید که ۲۴ هزار مسافر در روز یکشنبه و دوشنبه وارد جزیره رودز شدند.
وقتی رفتن به شهر آتونا غیرممکن است، گردشگران ممکن است مقاصد دیگری را انتخاب میکنند. ژان فرانسوا رئال اشاره میکند که حدود ۱۰ سال است که سفر گردشگران به مقاصد شمالی در اروپا در حال افزایش بوده و انگلیس و ایرلند نیز ممکن است از این مسئله سود ببرند.
پیر کنگراکتس از مقامات گردشگری منطقه والونیا میگوید در بلژیک، جستجو برای مکانهای خنکتر «به طور مرتب در درخواست بازدیدکنندگان دیده میشود» که در افزایش تعداد گردشگران اسپانیایی و ایتالیایی منعکس میشود.
نکتهای که وجود دارد و دستاندرکاران این بخش در آن توافق دارند این است که شکل گردشگری تغییر خواهد کرد. آنها معتقدند میانگین گردشگری در فصول دیگری غیر از تابستان، افزایش پیدا خواهد کرد. پدیدهای که ناشی از این واقعیت است که بخش قابل توجهی از گردشگران بازنشسته هستند.
حکمت کوک میگوید: «اگر ناآرامیهای جهانی آب و هوا به رشد خود ادامه دهند، باید در فصلها تجدیدنظر کنیم. شاید لازم باشد نوامبر را به فصل تابستان و آوریل را به فصل زمستان اضافه کنیم.»
ژان فرانسوا رئال گفت: این ممکن است فرصتی برای کاهش گردشگری بیش از حد از طریق کاهش تعداد گردشگران در تابستان و افزایش آن در ۹ ماه دیگر باشد.
دیدیه آرنو تاکید کرد که پیشنهاد گردشگری باید با آب و هوا سازگار باشد: «شهرهای ما، استراحتگاههای توریستی و فعالیتهای پیشنهادی باید به گونهای متفاوت طراحی شوند.»
در کرواسی، جایی که گردشگری ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد، کارشناسان به دنبال توسعه سایر اشکال گردشگری به دور از دریای آدریاتیک هستند که میتواند به عنوان مثال برای مناطق روستایی مفید باشد.
آلبانی به نوبه خود انتظار تغییر در عادات را به خصوص با تمدید فصل تابستان تا اکتبر دارد و این کشور انتظار دارد در سال ۲۰۲۳، ده میلیون بازدید کننده داشته باشد که نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته است.