چین آمریکا را به گفتگوی سازنده درباره تغییرات آب و هوایی دعوت کرد؛ نظر ترامپ چیست؟
چین در جریان COP29 در باکو، طی پیامی به دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، از ایالات متحده خواست تا برای رسیدگی به تغییرات آبوهوایی آینده وارد «گفتگوی سازنده» شود.
به گزارش فایننشال تایمز، لیو ژنمین، نماینده آب و هوای چین که در کنفرانس امسال شرکت کرده، گفت: امیدوار است همزمان با پیوستن به اقلیم اصلی، «همکاری در زمینه اقدام جهانی آب و هوا» بین دو اقتصاد بزرگ جهان تقویت شود. این دیپلمات در دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، نیز خواستار اقدام در مورد متان و سایر آلایندهها شده بود.
برخلاف موضع ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا که تغییرات آب و هوایی را یک فریب توصیف کرد، چن مین گفت که چین «قاطعانه متعهد است» کنترلهای خود را بر متان و سایر آلایندهها، علاوه بر دیاکسیدکربن بهبود بخشد.
چن مین خطاب به مقامات حاضر گفت: «تغییر آب و هوا اکنون به یک چالش جهانی فوری تبدیل شده که نیازمند واکنش جمعی از سوی جامعه بینالمللی است.»
وی افزود: مقابله با انتشار گازهای نشت یا سوختن متان که جزء اصلی گاز، اکسیدهای نیتروژن و هیدروفلوئوروکربنها است، سریعترین راه برای کاهش گرمایش جهانی است، زیرا مولکولها با وجود عمر کوتاهتر، گرمای بیشتری نسبت به دیاکسیدکربن حفظ میکنند.
ترامپ تهدید کرده که چندین دهه پیشرفت آمریکا در زمینه تغییرات اقلیمی از جمله حذف یک بار دیگر ایالات متحده از توافقنامه پاریس سازمان ملل متحد، توافقی که همکاری جهانی آب و هوایی بین کشورها را پیش میبرد و اصلاح قوانین دوره بایدن برای محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای را لغو خواهد کرد.
چن مین، که اوایل سال جاری پس از بازنشستگی سلفش این سمت را برعهده گرفت، گفت که «همکاری بین ایالات متحده و چین در ترویج اقدامات اقلیمی در سال گذشته موثر بوده است» و از همتای خود جان پودستا برای این امر تشکر کرد.
پودستا تأیید کرد که ایالات متحده قوانین جدیدی را برای اعمال مالیات جدید بر گاز متان در ایالات متحده نهایی کرده که شامل تولیدکنندگان عمده نفت و گاز میشود، اگرچه نگرانیهایی وجود دارد که این مالیات ممکن است مشمول موانعی از سوی دولت ترامپ باشد زیرا به دنبال تضعیف صلاحیت سازمان حفاظت محیطزیست است.
اما پودستا گفت: تحرک جهانی در پس کاهش گازهای گلخانهای قوی و رو به رشد است. این کشور بزرگتر از هر کشور دیگری است و برای درست کردن آن به همکاری جمعی نیاز است.
در جریان فعالیتهای COP29، به عنوان میزبان اجلاس، الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان به نمایندگان کنفرانس آب و هوا گفت که او «یکی از مدافعان قوی انتقال سبز» خواهد بود.
چین، به عنوان بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانهای جهان در کنار ایالات متحده، اکنون با چالشی برای ایفای نقش رهبری در اقدامات اقلیمی پس از نتایج انتخابات ایالات متحده مواجه است.
چین در حال حاضر در حال کار برای ساخت انرژیهای تجدیدپذیر و اجرای اقداماتی برای مقابله با انتشار گازهای گلخانهای است و انتظار میرود این کشور تا پایان دهه بیش از نیمی از انرژیهای تجدیدپذیر جهان را در اختیار داشته باشد.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی، در سال ۲۰۲۳، چین به اندازه کل جهان در سال گذشته انرژی خورشیدی آزاد خواهد کرد و در عین حال انرژی بادی نیز تولید خواهد کرد.
چن مین گفت چین در تلاشهای خود برای مقابله با انتشار گاز متان در مقایسه با کشورهای توسعهیافته «نسبتاً عقبتر» است، اما افزود که پکن اکنون فعالانه به دنبال انجام این کار است.