سریال سقوط ارزش ریال ایران؛ افزایش نرخ سود برای جلوگیری از ورشکستگی بانکها
بانک مرکزی ایران امروز یکشنبه (۴ دی) از افزایش نرخ سود سپردهها از ۱۸ درصد به ۲۳ درصد خبر داد.
به گزارش تجارت نیوز، بانک مرکزی به بانکها اجازه داده که اوراق گواهی سپرده با سود ۲۳ درصد منتشر کنند.
بر اساس این گزارش، مدت این اوراق حداکثر یک ساله بوده و آن بانک/موسسه اعتباری میتواند ضمن رعایت سقف مدت تعیینشده، نسبت به انتشار اوراق مذکور با سررسیدهای مختلف کمتر از یک سال اقدام نماید.
این گزارش افزود برخی بانکها پرداخت سود سپرده ۲۵ درصدی هم میدهند. این در حالی است که سقف نرخ سود برای سپردههای دوساله، ۱۸ درصد بود.
این اقدام پس از افزایش برداشت پول از بانکها در نتیجه سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی صورت گرفت.
اقتصاد نیوز در این مورد نوشت که افزایش نرخ سود بانکی با هدف مهار خروج سرمایه از بانکها به بازار سکه و ارز در دستور کار قرار دارد و این برنامه با هدف افزایش اقبال سپردهگذاران به حضور در حوزه بدون ریسک سرمایهگذاری دنبال میشود.
استیضاح رئیس کل بانک مرکزی
در حالی که ارزش هر دلار آمریکا در بازار آزاد ارز تهران به بیش از ۴۱۰ هزار ریال رسیده، انتقادها از دولت ابراهیم رئیسی و بانک مرکزی برای بیثباتی در بازار ارز افزایش یافته است.
علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی ایران، در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه) مجلس در دفاع از اقداماتی که انجام داد، گفت: «برای اینکه بازار ارز کشور را مدیریت کنیم برنامههای متعددی در سطح دولت در حال دنبال شدن است و کمبود ارز در کشور نداریم.»
او افزود: « یکی از برنامههای جدی بانک مرکزی هماهنگی سیاستهای ارزی با سیاستهای تجاری است. این بسیار حائز اهمیت است که اگر کسی وارد کننده بوده و متقاضی ارز است ارز خود را از کشورهای دیگر تامین نکند تا تراکم ارز در یکجا زیاد شود و در یکجا کم.»
صالح آبادی همچنین گفت: «ما برای ایجاد ثبات در بازار ارز اعم از بحث سیاستهای ارزی یا ثبات در اقتصاد کلان، نقدینگی و تورم برنامههای متعددی داریم که دنبال میکنیم. در بازار نیز در بخش سیاستهای ارزی و عرضه و تقاضا برنامههای مختلفی داریم و بانک مرکزی با هماهنگی دستگاههای مختلف و کمک مجلس ثبات را به بازار برمیگرداند.»
در این میان، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، در جلسه روز یکشنبه مجلس دلیل افزایش قیمت دلار را وقوع اعتراضات جاری در ایران اعلام کرد.
او گفت: «در مسئله ارزش پول ملی و ارز، بانک مرکزی تا یک سالگی دولت یعنی تا پایان شهریور که ناآرامیها در کشور شروع نشده بود، سیاستها و تدابیری را در پیش گرفت.»
خاندوزی افزود:«بانک مرکزی موفق شد سیاستهای خود درخصوص حواله و بازار متشکل که اسکناس ارزی است، با کمترین میزان افزایش نسبت به شروع کار این دولت پیش ببرد و امروز که حوادث مربوط به دعوت به بستن اصناف، کسبه و بازارها در آبانماه صورت گرفت، تیرش به سنگ خورد. در آذرماه دشمنان حرکت کردند که ناآرامیها را به بانکها و بازار ارز کشور انتقال دهند.»
این اولین بار نیست که مقامات ایران با چشم پوشی از سیاستهای اقتصادی خود، مردم را عامل افزایش نرخ ارز و تورم در ایران معرفی میکنند. پیش از این، چند عضو مجلس ایران اعتراضهای مردمی را عامل افزایش قیمت ارز عنوان کردند.