تنش دیپلماتیک بین ایران و ترکیه بالا گرفت؛ ماجرا چیست؟

پس از انتقاد اخیر هاکان فیدان، وزیر خارجۀ ترکیه، از سیاست تهران در حمایت از گروههای شبهنظامی در سوریه و سایر کشورها تنش بین دو کشور همسایه بالا گرفته و دو کشور دیپلماتهای یکدیگر را اخطار کردند.
وزارت خارجه ایران در بیانیه روز دوشنبه خود به نقل از مشاور وزیر خارجۀ خود خطاب به سفیر ترکیه تاکید کرد که کشورهای اسلامی باید تلاشهای خود را بر توقف «جنایات و تجاوزات اسرائیل» در سرزمینهای فلسطینی و سوریه متمرکز کنند.
وزارت خارجۀ ترکیه هم روز سهشنبه چهاردهم اسفندماه در پاسخ به این اقدام ایران، کاردار جمهوری اسلامی در آنکارا را احضار کرد.
اونجو کِچِلی، سخنگوی وزارت خارجۀ ترکیه، به دیپلمات ایرانی یادآوری شده که موضوعات مربوط به سیاست خارجی نباید در راستای اهداف سیاسی داخلی بهکار گرفته شوند و به جای طرح عمومی موضوعاتی از این دست، بهتر است مستقیم با مقامهای ترکیه رایزنی شود.
هفته پیش هاکان فیدان وزیر خارجۀ ترکیه در گفتگو با تلویزیون الجزیره، با انتقاد از سیاست خارجی تهران در پشتیبانی و تکیه بر گروههای شبه نظامی در خاورمیانه، این شیوه را یک «استراتژی خطرناک» توصیف کرد و از مقامهای جمهوری اسلامی خواست در این سیاست بازنگری کنند.
هاکان فیدان به طور مشخص هشدار داده بود که: «اگر بخواهید با حمایت از برخی گروهها در یک کشور دیگر باعث ناآرامی شوید، ممکن است کشوری دیگر هم با حمایت از گروههایی مشابه در کشور شما، موجب ناآرامی در آنجا شود.»
تنش بین دو کشور همسایه در حالی بالا گرفته که سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، باعث کاستهشدن از نفوذ تهران در این کشور و همزمان، افزایش نفوذ آنکارا شده است.
علیاکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، با تأکید بر آنچه «سیاست ایران بر مبنای احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها» است، گفت تهران اجازه نمیدهد که هیچ کشوری با «سخنان نسنجیده»، روابط تاریخی و عمیق منطقهای را خدشهدار کند.
او از مقامهای ترکیه خواست که با رعایت «ادب دیپلماتیک»، از اظهاراتی که میتواند «روابط دو کشور را تحتالشعاع قرار دهد» بپرهیزند.
فاطم مهاجرانی سخنگوی دولت ایران نیز روز سهشنبه سخنان هاکان فیدان را «غیر سازنده» توصیف، و ابراز امیدواری کرد که «چنین نظراتی تکرار نشوند».