روز جهانی پاستا؛ گرانترین اسپاگتی تاریخ چه رابطهای با کانال سوئز دارد؟
در روز جهانی پاستا، که در ۲۵ اکتبر هر سال جشن گرفته میشود، اغلب مصریها داستانی تاریخی را به یاد میآورند که این غذای معروف را به مهمترین پروژه ملی که کشور تاکنون شناخته، مرتبط میکند: کانال سوئز.
افسانههای تاریخی میگویند که رابطه مستقیمی بین «اسپاگتی خوشمزه» و عشق خدیو محمد سعید، پاشا مصر، به دیپلمات فرانسوی فردیناند دو لسپس وجود دارد.
این غذای ماکارونی دلیلی شد که فرانسه حق امتیاز حفر کانال سوئز را با «گرانترین غذای ماکارونی تاریخ» جایگزین کرد.
وقایع این داستان تاریخی به زمان امپراتوری عثمانی، پادشاهی مصر و سالهای ۱۸۵۴ تا ۱۸۶۳ برمیگردد که کانال سوئز حفر شد.
به گزارش تارنمای مدیوم، عاصم الدسوکی، مورخ مصری، اشاره میکند که فردیناند دو لسپس فرانسوی، دوست صمیمی محمد سعید پاشا بود که به دلیل علاقه شدیدش به غذاها، به ویژه غذاهای چرب و غنی و طعمهای متفاوت معروف بود.
اما طبق گفته مورخ آمریکایی پیر کراپتیس، محمد علی پاشا در جوانی از پسرش شاهزاده محمد سعید پاشا خواسته که بدنی ورزشکار داشته باشد و از چاقی خلاص شود، زیرا او فرمانروای آینده مصر بود.
به این ترتیب، محمدعلی پاشا به پسر خردسال خود دستور داد تا با پریدن به آب از قایق در ساحل نیل، روزانه دو ساعت ورزش کند. در آن زمان شاهزاده سعید چارهای جز پیروی از یک رژیم غذایی سالم برای خلاص شدن از وزن اضافی خود نداشت و همچنین از بسیاری از غذاهای چرب که به آنها علاقه داشت، منع شد.
در آن دوره رابطه فردیناند و سعید پاشا قویتر شد. دی لسپس غذاهای ماکارونی مورد علاقه سعید پاشا را به دور از چشمان پدرش مخفیانه به او میداد.
در صبح روز پانزدهم نوامبر ۱۸۵۴، در جاده بین اسکندریه و قاهره، دلسپس در چادری که برای استراحتگاه «محمد سعید پاشا» که در آن زمان فرماندار جدید مصر شده بود، در انتظار فرصتی برای ارائه آرزوی دیرینه ساخت کانالی بین بحرین سرخ و سفید، واسطهای که شرق و غرب را در کمترین فاصله ممکن به هم پیوند میداد نشست.
گفته میشود که سعید دومین تاجگذاری خود را به عنوان حاکم مصر جشن میگرفت و به این ایده نشست که قلب دلسپس را تسخیر کرد.
طبق کتاب «حمله به اسکندریه در ۱۱ ژوئن» نویسنده فقید عباس العکد، روابط شخصی تأثیر زیادی در متقاعد کردن محمد سعید پاشا توسط دلسپس داشت.
به نوشته روزنامه مصری الاهرام، «ماکارونی» دلیلی شد که فرانسویها امتیاز حفر کانال سوئز را دریافت کردند، پروژهای که محمدعلی به شدت آن را رد کرد، زیرا معتقد بود چنین پروژهای میتواند مصر را در مسیر قلب درگیری استعماری، چیزی که در واقع پس از خروج او اتفاق افتاد، قرار دهد.
در نتیجه، این غذا به گرانترین و معروفترین غذای ماکارونی در طول تاریخ بشر تبدیل شد، زیرا از زمان افتتاح کانال در سال ۱۸۶۹ تاکنون، نقشی محوری در تمام رویدادهای سیاسی و اقتصادی مصر ایفا کرده است.