کشف وترجمه «فصل پنهان» کتاب مقدس پس از ۱۷۵۰ سال (+تصویر)
«فصلی پنهان» از متن کتاب مقدس «انجیل» که گفته میشود مربوط به ۱۷۵۰ سال پیش بوده، کشف، تفسیر و ترجمه شده است.
مطالعهای که ماه گذشته در مجله «مطالعات عهد جدید» منتشر شده، فاش کرد که یک دانشمند اتریشی «فصلی پنهان» از متن کتاب مقدس «انجیل]» را که مربوط به ۱۷۵۰ سال پیش است، تفسیر و ترجمه کرده است.
کشف فصل پنهان کتاب مقدس «انجیل» با کمک پرتو فرابنفش
بر اساس گزارش «نیویورکپست»، «گریگوری کسل»، دورانشناس تاریخ و فرهنگ قرون وسطی از آکادمی علوم اتریش، تجزیه و تحلیل ترجمه سریانی فصلهای ۱۱ و ۱۲ متی از کتاب مقدس که در یک نسخه خطی، زیر سه لایه متن قرار داشت، با استفاده از عکاسی فرابنفش انجام داده است.
این دانشمند اتریشی میگوید: «سنت مسیحیت سریانی چند ترجمه از عهد عتیق و جدید را میشناسد.»
وی افزود: «تا همین اواخر، تنها دو نسخه خطی حاوی ترجمه سریانی قدیم انجیل شناخته شده بود.»
این دو نسخه خطی شناختهشده حاوی ترجمه سریانی قدیم انجیلها یکی در کتابخانه بریتانیا در لندن و دیگری در صومعه سنتکاترین در کوه سینا، قدیمیترین صومعه جهان، نگهداری میشوند.
بر اساس گزارش «phys.org»، کاغذ پوستی در قرون وسطی بهسختی به دست میآمد. بنابراین زمانی که دستنوشتهها پاک میشد، اغلب از این کاغذها دوباره مورد استفاده مجدد قرار میگرفتند.
بر اساس اطلاعاتی که در گزارش این وبسایت خبری آمده است، این مورد متعلق به یک نویسنده نسخ خطی در فلسطین باشد که دستنوشتهای را که حدود ۱۳۰۰ سال پیش به سریانی نوشته شده بود، پاک کرده است.
تعیین قدمت این متن
بر اساس گزارش وبسایت خبری «Phys.org»، گمان میرود قدمت این متن به قرن سوم برسد و سپس در قرن ششم دوباره رونویسی شده باشد.
پیش از این در سال ۱۹۵۳، پژوهشگران از وجود این دستنوشته آگاه بودهاند.
این نسخه در سال ۲۰۱۰ مجددا کشف و سپس در سال ۲۰۲۰ به نسخه دیجیتالی تبدیل شد و نور طبیعی و تصاویر فرابنفش به کتابخانه دیجیتال واتیکان اضافه شدند.
تفسیر و ترجمه «فصلی پنهان» از متن کتاب مقدس «انجیل»
بر اساس وب سایت Phys.org، در متن یونانی اصلی متی فصل ۱۲ آیه ۱، آمده است: «در آن زمان عیسی در یک روز سَبَت از میان مزارع گندم می گذشت و چون شاگردانش گرسنه بودند، شروع به چیدن خوشههای گندم و خوردن آنها کردند.»
اما در ترجمه سریانی تازهیافتشده، آمده است: «در آن زمان عیسی در یک روز سَبَت از میان مزارع گندم می گذشت و چون شاگردانش گرسنه بودند، شروع به چیدن خوشههای گندم کردند، آنها را در دستان خود ساییدند و خوردند.»
گفتنی است که این کشف نشان میدهد تعامل میان فناوریهای دیجیتال مدرن و تحقیقات بنیادین حین بررسی نسخههای خطی قرون وسطی تا چه حد میتواند سازنده و مهم باشد.