رازهای نهفته در اتاقهای پنهان اهرام مصر
علیرغم اینکه بیش از سه هزار سال از دفن توتعنخآمون در جنوب مصر گذشته و کشف مقبره او نیز به یک قرن قبل بازمیگردد، مصرشناسان هنوز بر سر صاحب اصلی این مقبره و رازهای نهان پشت دیوارهای آن بحث و اختلاف دارند.
نیکلاس ریوز، متصدی سابق موزه بریتانیا و موزه هنر متروپولیتن، در جولای ۲۰۱۵ با مطرح کردن نظریهای وسوسهانگیز، به راهروهای مخفی در پشت دیوارهای اتاق پر از گنج مقبره توتعنخآمون اشاره کرده بود.
متخصصین این حوزه سالها تصور میکردند این مقبره ۳۳۰۰ ساله در اصل متعلق به جانشین توتعنخآمون به نام «آی» بوده، تا اینکه توتعنخآمون به طور ناگهانی و در سن ۱۹ سالگی از دنیا رفت. طبق نظریه دکتر ریوز، در واقع این آرامگاه، پیش ساختی از یک مقبره بزرگتر برای نامادری توتعنخآمون و جد او «نفرتیتی» بوده است. ریوز با اشاره به راهروهای مخفی پشت دیوارها، کشف اتاقکهای تشییع جنازه نفرتیتی و شاید توتعنخآمون که هنوز پیدا نشده را نزدیک دانست.
دولت مصر با صدور مجوز برای استفاده مصرشناسان از رادارهای بررسی داخلی زمین جهت شناسایی و اسکن حفرههای احتمالی پشت این دیوارها راه را برای ادامه تحقیقات هموار کرد.
وزیر آثار باستانی وقت مصر در سال ۲۰۱۶، طی یک کنفرانس خبری در قاهره، از نتایج شگفتانگیز اولیه اسکنها رونمایی کرد که نشان میداد نظریه ریوز بیراه نبوده و پشت دیوارهای شمالی و غربی این مقبره، دو فضای خالی و اشیایی فلزی و یا ارگانیک وجود دارد.
دکتر ریوز با اشاره به حکاکی روی دیوار شمالی مقبره که نشان میدهد «آی» مشغول تدفین توتعنخآمون بوده، گفت: هر پادشاه که به مقام میرسید، مسولیت مسدود کردن مقبره جد خود را داشته است.
دکتر ریوز در انتها عنوان کرد: «هیچ دلیلی برای گنجاندن تصویر خاکسپاری جد توتعنخآمون در مقبره خود او وجود ندارد. در واقع این صحنه بیانگر این مطلب است که این مقبره متعلق به جد توتعنخآمون است و این شاه جوان، در اتاق بیرونی این فضا دفن شده است.»