فهرست مهمترین غذاهایی که حتی اگر کپک زده باشند میتوان خورد!
کارشناسان ایمنی مواد غذایی نسبت به خوردن غذاهایی که کپکزده به نظر میرسند هشدار میدهند، زیرا میتوانند باعث مشکلات فاجعهبار سلامتی شوند.
هنگامی که صحبت از ایمنی مواد غذایی میشود، بسیاری از این ضربالمثل قدیمی استفاده میکنند. در صورت شک باید آنها را دور انداخت. اما بر اساس گزارشی که توسط روزنامه انگلیسی دیلی میل منتشر شده، اشتباه در احتیاط ممکن است اغلب به معنای کنار گذاشتن غذاهای گرانقیمتی باشد که میتوانند بدون هیچگونه عوارض جانبی منفی مصرف شوند.
برخی از غذاها مانند پنیرهای سفت را می توان نجات داد. اما برخی از انواع شیرهای آلوده و لکههای رنگارنگ روی محصولات نرم میتوانند مصرفکننده را برای درمان در بیمارستان بستری کنند.
اگرچه نمیتوان باکتریهای مضری مانند E. coli را در حال رشد روی غذا مشاهده کرد، کارشناسان به مصرفکنندگان توصیه میکنند که مراقب تغییرات رنگ یا بافتی باشند که ممکن است نشاندهنده چیزی باشد.
قارچهای مرموز
کپک نوعی قارچ مرموز است که به طور طبیعی روی غذاها رشد میکند و نقش مهمی در تجزیه یا پوسیدگی ماده ایفا میکند. با تولید هاگهایی که میتوانند در هوا پخش شوند تکثیر میشود و در محیطهای گرم و مرطوب به بهترین وجه رشد میکند.
دکتر اشنایدر گفت: همه کپکها باعث بیماری نمیشوند. گاهی اوقات، برخی از کپکها سم تولید میکنند، اما اگر فردی در زمینه کپکها متخصص نباشد، تشخیص اینکه کدام یک باعث بیماری میشوند دشوار است.
کپک بیضرر
برخی از انواع کپکها بیضرر هستند و میتوان آنها را با بریدن ناحیه آسیبدیده غذا از بین برد، اما انواع دیگر کپکها مایکوتوکسین تولید میکنند که در بهترین حالت میتواند باعث اختلالات روده و استفراغ و در بدترین حالت منجر به آسیب اندام و برخی از انواع سرطان شود.
کپک لبنی
مایکوتوکسینها توسط گونههای خاصی از کپکها از جمله گونههای آسپرژیلوس، گونههای پنیسیلیوم و گونههای فوزاریوم تولید میشوند. برخی از انواع پنیر به ویژه در برابر رشد مایکوتوکسین حساس هستند. پنیرهای نرم و نیمهنرم دارای رطوبت نسبتاً بالایی هستند که محیط مناسبی را برای رشد کپک فراهم میکند.
عدم نگهداری پنیر در دمای کافی پایین، خطر ایجاد وز شدن پنیر یا پوست پنیر را افزایش میدهد.
موزارلا و چدار
دکتر اشنایدر گفت: پنیرهای نرم مانند گورگونزولا یا موزارلا باید فورا دور ریخته شوند، زیرا کپک بد میتواند سمومی را آزاد کند که توانایی انتشار در مایع را دارند.
برای پنیرهای سفت، مانند چدار سفت، میتوان یک اینچ را قطع کرد و به این ترتیب میتوانید از هرگونه سمومی که ممکن است تشکیل شده باشد جلوگیری کنید. پنیرهای سفت اگر به درستی نگهداری شوند میتوانند سه تا چهار هفته پس از باز شدن دوام داشته باشند، در حالی که پنیرهای نرم معمولاً حدود یک هفته پس از باز کردن بستهبندی ماندگاری دارند. ماست نیز مانند پنیر نرم در صورت ظاهر شدن کپک باید دور ریخته شود.
کپک سیاه سمی
یک نوع کپک نگرانکننده وجود دارد که روی محصول رشد میکند، با نام علمی Stachybotrys chartarum، و به عنوان کپک سیاه سمی شناخته میشود که در میوهها و سبزیجات ذخیره شده در محیطهای مرطوب، مایکوتوکسین تولید میکند.
کپک سیاه به صورت لکههای سیاه تیره روی میوهها و سبزیجات به ویژه گوجهفرنگی ظاهر میشود. قرار گرفتن در معرض این مایکوتوکسینها میتواند منجر به مشکلات سلامتی مختلف از جمله مشکلات تنفسی، آلرژی، تحریک پوست و در موارد شدید، علائم عصبی یا آسیب اندام شود.
نان نرم
نان نرم نیز در صورت کپک زدن نباید نگهداری شود، به خصوص که رایجترین نوع کپک که روی نان رشد میکند Rhizopus stolonifer نام دارد که به صورت لکههای خز مانند سفید یا خاکستری روی سطح نان ظاهر میشود و اگر به سرعت پخش شود، میتواند میکروبهایی تولید کند که ممکن است باعث آلرژی و مشکلات تنفسی شود.
هویج و سیب
محصولات پوست سفتتر مانند هویج و سیب را میتوان به همان روشی که پنیرهای سفت نگهداری میشود، حفظ کرد. شکلات را که میتواند شکوفههای سفید به نظر برسد، بسته به میزان لکههای کپکزده، گاهی اوقات میتوان حفظ کرد، بهویژه که این لکههای سفید بیضرر هستند، زیرا در تماس شکلات با رطوبت ظاهر میشوند که بر ظاهر کریستالهای قند تأثیر میگذارد. اما دکتر اشنایدر بر لزوم توجه به این نکته تاکید کرد که تکه شکلات احتمالا طعم خوبی دارد یا همان بافت خامهای را دارد.
خرما روی کارتن شیر
یک تصور غلط رایج در مورد ایمنی مواد غذایی، سردرگمی بین تاریخ تولید و تاریخ فروش است. طیف وسیعی از غذاها، به ویژه کارتنهای شیر، دارای مهر تاریخ فروش یا توزیع شدهاند، به این معنی که احتمالاً برای چند روز دیگر محصولات خوبی خواهند بود.
البته، اگر شیر بوی بدی داشت، باید دور بریزید، اما دکتر اشنایدر اضافه کرد که اگر شیر به درستی در یخچال نگهداری شود، میتوان برای حدود هفت روز فضای کافی برای تکان دادن وجود داشت.
اگر شیر در دمای ۹۰ تا ۱۰۰ درجه در ماشین نشسته باشد، ممکن است بعد از ۷ روز دیگر شانسی برای خوردن آن وجود نداشته باشد، اما اگر در کیسه خرید عایق بستهبندی شود، میتوان آن تاریخ را تعیین کرد و میتوان از آن برای ۷ روز آینده استفاده کرد.»