ایران در سال ۲۰۲۱ ؛ افزایش موارد نقض حقوق بشر
همزمان با بازگشت اصولگرایان به قدرت، موارد نقض حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی افزایش یافته است.
سازمان «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران» در گزارش سالانه خود به موارد نقض حقوق بشر در ایران در بازه زمانی اول ژانویه تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۱ (۱۲ دی ۱۳۹۹ تا ۲۹ آذر ۱۴۰۰) اشاره کرد.
بازداشت شدگان
بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۱ میلادی نیروهای امنیتی ایران ۱۶۷۶ شهروند را به دلیل فعالیت های مدنی، عقیدتی یا سیاسی بازداشت کردهاند.
این گزارش افزود: از این مجموع، اصناف ۲۶ مورد بازداشت، اقلیت های قومی ۴۴۵ مورد، اقلیت مذهبی ۵۷ مورد، اندیشه و بیان ۱۰۴۳ مورد، حوزه کودکان ۲۵ مورد، دانشجویان ۳ مورد، حوزه فرهنگی ۶ مورد و کارگران ۶۴ مورد را شامل می شوند.
این گزارش همچنین خاطرنشان کرد: ۶ شهروند زن به دلیل نوع فعالیت و ترویج سبک زندگیشان مورد پیگرد قضایی قرار گرفتند که از میان آنها ۵ نفر به دلیل فعالیت در زمینه مدلینگ و ۱ تن از فعالان این حوزه بازداشت شده اند.
بر این اساس، بازداشت فعالان کارگری در سال ۲۰۲۱، ۵۳ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
افزایش دامنه اعتراضات و سرکوب وحشی آن
گزارش سالانه هرانا همچنین بیان کرد: در سال ۲۰۲۱دست کم ۱۲۶۱ تجمع صنفی، ۴ مورد ممانعت از تجمع و ۱۹۲ اعتصاب صنفی به وقوع پیوست. که بیشتر این تجمعات در ارتباط با مطالبات مزدی اصناف، اعتراض به شرایط بد اقتصادی و اعتراض به مدیریت ناکارآمد نهادهای دولتی بود.
این تجمعات به طور معمول با برخورد و سرکوب نیروهای امنیتی همراه بوده و علاوه بر تجمعات بزرگی مثل اعتراض مردم اصفهان که با سرکوب گسترده حکومت همراه شده که بر اثر آن صدها نفر کشته و زخمی شدهاند.
موارد دیگر خشونت نظامی
گزارش هرانا همچنین باین کرد که تعرض نیروهای نظامی ایران به شهروندان این کشور در سال ۲۰۲۱ همچنان ادامه داشته است.
بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۱ مجموعا ۲۴۲ شهروند هدف شلیک نیروهای نظامی قرار گرفتند که از میان آنها ۹۴ شهروند جان خود را از دست دادند که این آمار شامل جان باختن ۲۳ کولبر، ۳۱ سوختبر و ۴۰ شهروند میشود. ۱۴۸ شهروند نیز به واسطه شلیک بی ضابطه ارگانهای نظامی مجروح شدند که از این تعداد ۸۱ نفر کولبر، ۵۱ شهروند عادی و ۱۶ نفر سوخت بر هستند.
این گزارش افزود: لازم به ذکر است که ۲۸ کولبر دیگر نیز به واسطه شرایط اقلیمی و جغرافیایی مانند سرمازدگی و سقوط از ارتفاع دچار حادثه شدند که از این تعداد ۱۶ کولبر زخمی شدند و ۱۲ کولبر جان باخت.
هرانا همچنین با بیان اینکه بر خلاف قوانین بین المللی، دولت ایران همچنان به تولید و کاشت مین های ضد نفر ادامه میدهد، گفت: در سال گذشته دستکم ۱۵ شهروند به واسطه انفجار مین های مناطق مرزی جان باختند و ۳۰ شهروند دیگر نیز دچار جراحت شدند.
این گزارش همچنین بیان کرد: در سال ۲۰۲۱، دستکم ۶۸ شهروند به دلیل برگزاری و یا شرکت در مهمانی خصوصی بازداشت شدند.
نقض حقوق زندانیان
در رسته حقوق زندانیان در سال ۲۰۲۱، هرانا بیان کرد: ۲۶ مورد ضرب و شتم زندانیان، ۲۳۲ مورد عدم رسیدگی یا محرومیت از خدمات پزشکی زندانیان، ۱۳۶ مورد انتقال غیرقانونی زندانی به سلول انفرادی، ۱۳۱ مورد اقدام به اعتصاب غذای زندانیان، ۷۷ مورد انتقال اجباری یا تبعید زندانیان، ۲۴۶ مورد تهدید و اعمال فشار به زندانی، ۲۶ مورد جلوگیری از ملاقـات بـا زندانی، ۲۳ مورد شکنجه روحی و فیزیکی، ۲۰ مورد مرگ زندانی بر اثر بیماری، ۵ مورد خودکشی و ۱ مورد خودسوزی زندانی، ۵ مورد قتل زندانی توسط ماموران، ۶۸ مورد عدم دسترسی به وکیل، ۴۹۵ مورد نگهداری زندانی در محیط نامناسب، ۳۸ مورد اعتراف گیری، ۵۷ مورد عدم تفکیک جرایم زندانی و ۷۵ مورد محرومیت از مرخصی استعلاجی گردآوری شده است. هم چنین در حوزه بازداشت شدگان ۱۷۲ مورد بی خبری و ۲۷۲ مورد بلاتکلیف نگاه داشتن بازداشت شدگان گردآوری شده است.
حدود ۳۰۰ نفر اعدام شدند
سازمان «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران» بیان کرد که در سال ۲۰۲۱، ۸۵ نفر در ایران محکوم به اعدام شدند و حکم اعدام ۲۹۹ نفر اجرا شد. از میان هویت های مشخص شده اعدام شدگان، ۲۵۹ نفر از آنها مرد و ۱۵ تن زن بودهاند. همچنین ۴ فرد که در زمان ارتکاب جرم انتسابی کمتر از ۱۸ سال سن داشته اند و در اصطلاح حقوقی آنها را کودک-مجرم می خوانند نیز در میان اعدام شدگان امسال قرار داشتند.
بر اساس این گزارش، ۵۱ درصد اعدام شدگان به اتهام قتل، ۴۰ درصد به اتهام مواد مخدر، ۴ درصد به اتهام امنیتی-سیاسی (محاربه)، ۳ درصد به اتهام جرایم جنسی و ۲ درصد با اتهامات نامعلوم در ایران اعدام شدند.
در این گزارش همچنین اجرای حکم اعدام در استانهای مختلف ایران مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس استان خراسان رضوی با ۱۳.۷۱ درصد در صدر و استان البرز با دو زندان پرجمعیت و مهم ایران با ۱۱.۷۱ درصد در رده دوم قرار دارد.
این گزارش افزود: ۸۸ درصد اعدام شدگان به صورت مخفیانه یا بدون اعلام در رسانههای رسمی یا داخلی اعدام شدهاند.
در حوزه اعدام، اجرای حکم شهروندان نسبت به سال ۲۰۲۰، ۲۶ درصد افزایش داشته است، همچنین صدور احکام اعدام با کاهش ۱۰ درصد همراه بوده است.
نقض حقوق زنان و کودکان
گزارش سالانه هرانا همچنین بیان کرد که در سال ۲۰۲۱ ، دست کم ۲۱۱۷ مورد کودک آزاری و ۱۵ مورد تجاوز و آزار جنسی به کودکان، ۱۱ مورد قتل کودکان، ۱ مورد قتل ناموسی، ۱ مورد خودسوزی، ۵۴ مورد خودکشی کودکان، ۲ مورد اسید پاشی، ۲۹ مورد فروش و قاچاق کودکان، ۱۴۴۸ مورد فعالیت اقتصادی، ازدواج بیش از ۹ هزار کودک و بیش از ۳ میلیون کودک محروم از تحصیل ثبت شدهاند.
این گزارش افزود: بسیاری از دانش آموزان در کشور به دلیل عدم دسترسی به امکانات آموزش مجازی، ازدواجهای زودرس، فقر، مسائل فرهنگی، پراکندگی جمعیت و… از حق تحصیل محروم مانده اند.
در این میان، هرانا درباره موارد نقض حقوق زنان در ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی گفت: دست کم ۴۳ زن مورد خشونت جسمی و جنسی قرار گرفتند، همچنین ۲۰۱۸۷ مورد همسرآزاری، ۱۳ مورد قتل زنان، ۲۴ مورد قتل ناموسی، ۸ مورد خودسوزی، ۳ مورد اسیدپاشی و ۴ مورد احضار فعالان این حوزه به مراجع قضایی- امنیتی گزارش شده است.