احتمال کشف سیارهای جدید بیرون از کهکشان راه شیری
ممکن است تلسکوپ ناسا موفق به کشف اولین سیاره فراخورشیدی در بیرون از کهکشان راه شیری شده باشد. اگر این موضوع تایید شود، این سیاره هزاران بار دورتر از سایر سیارات فراخورشیدی است که تاکنون در کهکشان خود پیدا کردهایم.
دانشمندان با استفاده از رصدخانه اشعه ایکس چاندرا ناسا و با استفاده از روشهایی که به آنها امکان جستجوی جهانهای دیگر را میدهد، این کار را انجام دادهاند.
تاکنون هر سیاره فراخورشیدی کشف شده در کهکشان راه شیری قرار داشته و این بدان معناست که این سیارات در فاصله کمتر از سه هزار سال نوری از زمین قرار دارند.
سیاره فراخورشیدی «ام ۵۱» که دانشمندان معتقدند در کهکشان همسایه ما آن را یافتهاند در فاصله تقریبی ۲۸ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد.
به طور معمول، سیارات فراخورشیدی براساس تاثیری که بر نور ستاره میزبان خود میگذارند کشف میشوند. دانشمندان با بررسی ویژگی این تغییرات میتوانند اطلاعاتی در مورد اندازه و نزدیکی آنها به ستاره میزبان به دست آورند.
اما در این مطالعه جدید دانشمندان به بررسی تغییرات در تابش پرتوهای ایکس که این سیاره از میان آنها گذر میکرد، پرداختند. این پرتوهای ایکس از منظومههای دوگانه درخشان که به طور معمول یک ستاره نوترونی یا یک سیاهچاله هستند و گاز سایر ستارههای نزدیک را به سمت خود میکشند، نشات میگیرد. این کار باعث گرم شدن اجرام و درخشش آنها میشود.
زمانی که یک سیاره از میان این منطقه درخشان عبور میکند تابش برخی یا همهی پرتوهای ایکس را مسدود میکند و به این وسیله دانشمندان میتوانند سیاره را رصد کنند. مناطق درخشان از ستارهها کوچکتر هستند بنابراین تغییرات ایجاد شده چشمگیرتر است.
با این روش دانشمندان توانستند سیاره بالقوهای که به دور یک منظومه دوگانه به نام « M 51-ULS-1» میچرخد، بیابند.
این منظومه دارای یک سیاهچاله یا ستاره نوترونی به همراه یک ستاره است که جرم آن ۲۰ برابر از خورشید ما بیشتر است.
دانشمندان در هنگام رصد این منظومه شاهد صفر شدن انتشار پرتوهای ایکس بودند. این موضوع و دادههای دیگر نشان میدهد که سیاره کشف شده اندازهای مشابه زحل دارد و فاصلهی آن با ستاره میزبان دو برابر فاصله زحل تا خورشید است.
با این حال دانشمندان نمیتوانند به طور قطعی تایید کنند که اولین سیارهی خارج از کهکشان راهشیری را کشف کردهاند. یک مشکل این است که به نظر میرسد که حدود ۷۰ سال طول میکشد تا این سیاره دوباره از جلوی منظومه دوگانه گذر کند. بنابراین به این زودی فرصت مجدد برای رصد آن وجود ندارد.