دانشمندان: شبزندهداران احتمالاً باهوشتر از سحرخیزها هستند!
نتایج یک پژوهش گسترده که محققان امپریال کالج لندن انجام دادهاند نشان میدهد افرادی که ترجیح میدهند شبها دیرتر بخوابند و صبحها دیرتر بیدار شوند، عملکرد شناختی بهتری نسبت به سحرخیزان دارند.
این مطالعه که روی بیش از ۲۶ هزار بزرگسال بریتانیایی انجام شده، ارتباطی شگفتانگیز میان الگوهای خواب و تواناییهای ذهنی را آشکار کرده است.
دکتر رها وست، سرپرست این پژوهش، میگوید: یافتههای ما نشان میدهند ترجیح افراد برای فعالیت در ساعات خاصی از شبانهروز، فراتر از یک عادت ساده است و میتواند بر عملکرد مغز تاثیر بگذارد.
این مطالعه که با استفاده از دادههای UK Biobank انجام شده، جنبههای مختلف خواب از جمله مدت زمان، الگوها و کیفیت آن را مورد بررسی قرار داده است.
نتایج نشان میدهد که هفت تا ۹ ساعت خواب در شب، بهترین عملکرد مغزی را به همراه دارد. این میزان خواب باعث تقویت حافظه، بهبود قدرت استدلال و افزایش سرعت پردازش اطلاعات میشود. جالب اینجاست که هم کم خوابیدن و هم زیاد خوابیدن میتواند اثرات منفی بر عملکرد مغز داشته باشد.
در آزمونهای شناختی، شبزندهداران عملکرد بهتری نسبت به سحرخیزان داشتهاند. در یکی از گروههای مورد مطالعه، نمرات شبزندهداران ۱۳.۵ درصد و در گروهی دیگر ۷.۵ درصد بالاتر از سحرخیزان بوده است.
حتی افرادی که نه کاملاً شبزندهدار و نه کاملاً سحرخیز هستند - گروهی که محققان آنها را "متوسطها" نامیدهاند - نیز عملکردی بهتر نسبت به سحرخیزان داشتهاند.
دکتر وست تاکید میکند که این یافتهها به معنای عملکرد ضعیفتر سحرخیزها در تمام طول روز نیست. او توضیح میدهد که این نتایج منعکسکننده یک روند کلی است و تغییر کامل از یک فرد صبح به یک فرد عصر پیچیده است و لزوماً توصیه نمیشود.
این مطالعه همچنین نشان داد که عوامل دیگری مانند سن، جنسیت، مصرف سیگار، الکل و وجود بیماریهای مزمن نیز بر نتایج آزمونهای شناختی تاثیرگذار بودهاند. به طور کلی، افراد جوانتر و با سبک زندگی سالمتر، عملکرد شناختی بهتری از خود نشان دادند.
پروفسور داکینگ ما، یکی دیگر از محققان این پروژه، معتقد است این یافتهها میتوانند کاربردهای عملی مهمی داشته باشند و شاید لازم باشد در مورد ساعات کاری و تحصیلی تجدیدنظر شود.