راز صخرههای مرجانی که تنها تا سال ۲۱۰۰ قادر به تحمل تغییرات آب و هوایی هستند چیست؟
صخرههای مرجانی معیشت نزدیک به یک میلیارد نفر در سراسر جهان را از تامین غذا گرفته تا جذب گردشگری و محافظت از سواحل در برابر طوفان تامین میکنند.
این اکوسیستمها به دلیل امواج گرمای مکرر و شدید دریایی به طور فزایندهای توسط بیماری «بلیچینگ» تهدید میشوند.
افزایش طولانی مدت دمای دریا فقط به میزان ۱ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین تابستان، میتواند منجر به سفید شدن مرجانها و مرگ انبوه شود.
به گفته محققان دانشگاه علم و فناوری ملک عبدالله (KAUST) در مطالعهای که اخیراً در مجله Frontiers in Marine Science منتشر شده، صخرههای مرجانی در شمال دریای سرخ در عربستان سعودی کاملاً از این آستانه حرارتی مصون هستند.
مایکل فاکس، بومشناس دریایی در KAUST و یکی از محققین این مطالعه، گفت: ایده این مطالعه از یک باور رایج ناشی میشود که صخرههای مرجانی در شمال دریای سرخ حدود ۷ هزار سال قبل از طریق یک مانع حرارتی ۳۲ درجه سانتیگراد و به لطف حافظه تکاملی آن، میتواند استرس گرمایی را تا ۲۱ درجه سانتیگراد تحمل کند، پس از عبور از دمای بالایی پیدا کردهاند، اما تایید این مسئله بدون دادههای ثابت دشوار است.
وی افزود: صخرههای مرجانی در شمال دریای سرخ در دمای بین ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد زندگی میکنند و مورد سفید شدن انبوه قرار نگرفتهاند، در حالی که صخرههای مرجانی در مرکز و جنوب دریای سرخ که دمای آن ۳۰ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است، از سفید شدن رنج میبرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برای پیشبینی دمای آینده دریای سرخ تحت سناریوهای مختلف انتشار گازهای گلخانهای از مدلهای اقلیمی جهانی استفاده کردیم و در شدیدترین حالت، دمای منطقه شمالی تا سال ۲۱۰۰ به میزان ۲.۵ درجه سانتیگراد افزایش مییابد، اما حتی اگر دما افزایش یابد و به ۳۲ درجه نیز برسد، این آستانه حرارتی را تحمل خواهد کرد.