با هورمونهای جنسی میتوان افسردگی و اضطراب را هم درمان کرد!

با وجود تردیدهای موجود و سوءاستفادههای تجاری، شواهد علمی از نقش مثبت برخی هورمونهای جنسی در بهبود سلامت روان حمایت میکنند.
بر اساس گزارشی از نشریه اکونومیست، حدود یکسوم بیماران مبتلا به افسردگی شدید گفتهاند داروهای رایج تأثیر قابل توجهی بر بهبود وضعیت آنها نداشته است. در چنین شرایطی، پزشکان به دنبال راهکارهای جایگزین هستند و یکی از گزینههای مورد توجه، افزایش سطح طبیعی هورمونهایی نظیر استروژن، پروژسترون و تستوسترون در بدن است.
هورموندرمانی جایگزین که عمدتاً برای کاهش علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و تعریق شبانه تجویز میشود، حالا به عنوان روشی برای بهبود اختلالات مقاوم به درمان مانند افسردگی و حتی اسکیزوفرنی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهشگران معتقدند بازگرداندن سطح طبیعی هورمونها میتواند باعث کاهش علائم روانی در بیماران شود.
این روش تنها به زنان محدود نمیشود. اگرچه مردان تغییرات هورمونی مشابه با یائسگی را تجربه نمیکنند، اما حدود یکسوم مردان مسن دارای سطح پایین تستوسترون هستند. مطالعات اخیر نشان دادهاند که تجویز کنترلشده تستوسترون در این افراد ممکن است به بهبود خلقوخو و کاهش علائم افسردگی منجر شود.
با این حال، موانع بسیاری بر سر راه پذیرش عمومی این درمان وجود دارد. در مورد زنان، نگرانیها از ارتباط میان هورموندرمانی و سرطان پستان باعث شده تنها حدود پنج درصد زنان یائسه در آمریکا از این روش استفاده کنند. در مورد مردان نیز تمایل بیش از حد به مصرف تستوسترون برای اهداف زیبایی و عضلهسازی، موجب رشد صنعت پرسودی شده که بیشتر تحت تأثیر تبلیغات اینستاگرامی و فروشندگان غیرحرفهای است.
کارشناسان بر لزوم تقویت نظارتها و آگاهیرسانی تأکید دارند. آنها معتقدند کلینیکها باید موظف به انجام آزمایشهای دقیق و ارائه اطلاعات شفاف به بیماران باشند. در مورد زنان نیز لازم است ترسهای افراطی پیرامون این روش کاهش یابد، چرا که هورموندرمانی مزایای دیگری مانند پیشگیری از پوکی استخوان دارد.
هزینه پایین این نوع درمان، در کنار پتانسیل بالای آن در کاهش علائم روانی و جسمی، توجه بیشتری را از سوی جامعه علمی میطلبد. آزمایشهای بالینی جامع میتوانند نقش تعیینکنندهای در شناخت گروههای مناسب برای این روش ایفا کنند.