احیای ویروس زامبی در سیبری؛ آیا تبدیل به اپیدمی جدیدی میشود؟
با تداوم تغییرات آب و هوایی، گرمایش زمین میتواند عامل احیای خطرناکترین میکروبها باشد.
گرم شدن زمین، بخشهای وسیعی از یخها در حال ذوب شدن هستند و موادی را از جمله میکروبها و ویروسها آزاد میکنند که سالها در چنگال یخی آن به دام افتادهاند.
به گزارش Global News، دانشمندان مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه در راستای مطالعه میکروبهای در حال ظهور، تعدادی از «ویروسهای زامبی» را از یخهای همیشگی سیبری احیا کردهاند، از جمله یکی از آنها که تقریباً ۵۰ هزار سال قدمت دارد، رکوردی برای بازگشت یک ویروس منجمد به حالتی که میتواند ارگانیسمهای دیگر را آلوده کند.
تیم پشت این مطالعه، به سرپرستی «ژان ماری آلمپیک» میکروبیولوژیست از مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه، میگوید که این ویروسهای قدیمی به طور بالقوه تهدیدی قابل توجه برای سلامت عمومی هستند و برای ارزیابی خطر این عوامل عفونی باید مطالعات بیشتری انجام شود.
آیا ویروسهای زامبی به همهگیری جدید تبدیل میشود؟
دانشمندان فرانسوی پس از احیای «ویروس زامبی» که هزاران سال زیر دریاچهای یخ زده در روسیه به دام افتاده بود، ترس از ظهور بیماری همه گیر دیگری را افزایش دادند.
محققان در این مطالعه میگویند: «وضعیت در مورد بیماریهای گیاهی، حیوانی یا انسانی که به دلیل احیای یک ویروس ناشناخته باستانی ایجاد میشود، بسیار فاجعهبارتر خواهد بود.»
آنها افزودند که به دلیل گرم شدن آب و هوا، ذوب غیرقابل برگشت یخهای دائمی باعث آزاد شدن مواد آلی منجمد تا یک میلیون سال میشود که بیشتر آنها به دی اکسید کربن و متان تجزیه میشوند و اثر گلخانهای را بیشتر میکنند.
محققان در سال ۲۰۱۴ توانستند اولین ویروسی را که از خاک منجمد جدا و مجددا فعال شد، شناسایی کنند. این ویروس جزو ویروسهای غولپیکر معروف به «پیتوویروس» بوده که توانست در یک هسته یخی ۳۰ هزار ساله از خاک منجمد دائمی سیبری آزاد و مجددا فعال شود.
پس از آن محققان میکروبهای بیشتری را کشف کردند که برخی از آنها برای ایجاد بیماریزایی پتانسیل بالایی داشتند، اما با این وجود احتمال تبدیل شدن این میکروارگانیسمها به بیماری همهگیر بعدی نظیر کرونا نسبتا کم برآورد شده است.
با این حال، «ژان میشل کلاوری» استاد دانشگاه «اکس مارسی»، هشداری به مقامات پزشکی درباره عدم به روز رسانی قابل توجه ویروسهای زنده در منجمد دائمی از زمان مطالعات اولیه در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ صادر کرده است.