این بیماری در کمین افرادی است که پا در هر کفشی میکنند!
مراقب اتاق پرو و کفشفروشیها هم باشید!
قارچ پا بیماری آزاردهندهای است که ممکن است هر کسی را مبتلا کند و حتی کسانی که به نظافت و بهداشت پا و کفش اهمیت میدهند نیز از آن در امان نیستند.
کچلی پا، قارچ پا، بیماری پای ورزشکار یا تینهآ پدیس (Tinea Pedis که همان نام قارچ پا به انگلیسی است)، نوعی عفونت قارچی شایع و مسری محسوب میشود.
برخلاف تصوری که از نام قارچ لای انگشتان پا به ذهن عموم میرسد، هر کسی در هر سنی ممکن است دچار این عفونت شود، اما به دلیل شیوع این بیماری بین ورزشکاران، به نام بیماری پای ورزشکار نیز شناخته میشود.
همه ما میدانیم که افرادی که در آب و هوای گرم فعالیت می کنند و در طول روز به مدت طولانی پاهایشان در کفش قرار دارد بیشتر از دیگر افراد در معرض قارچ پا قرار می گیرند.
اما «مدیکال نیوز تودی» دیدگاهی دیگر دارد، بر اساس گزارش این سایت بهداشتی پربازدید و محبوب آمریکا، عفونتهای قارچی پا ممکن است حتی در کمین افرادی باشند که به نظافت و بهداشت پا و کفش اهمیت میدهند.
سایت مدیکال نیوز تودی درگزارش خود نوشت که این افراد یاد شده هم در معرض ابتلا به قارچ پا قرار میگیرند در جاهایی که شاید هرگز فکرشان را نکردهاند: مانند اتاق پرو و کفشفروشیها!
البته کارشناسان درباره خطرهای پوشیدن لباسهای نو شستهنشده هشدار دادهاند اما درباره کفشهای پوشیدهنشده یا به ظاهر نو چه گفتنهاند؟
سایت مدیکال نیوز تودی به این سوال پاسخ داد که در ادامه آن را میشناسید:
در اغلب فروشگاههایی که پیراهنهای بلند مجلسی یا لباس عروس عرضه میکنند، نمونههایی برای مشتریها فراهم شده است که لباس مورد نظرشان را با انواع کفشهای پاشنهتخت یا پاشنهبلند بپوشند و بسنجند.
این کفشها که روزانه شاید دهها نفر آنها را به پا کنند، ممکن است منبع ابتلا به عفونت قارچ پا باشند.
قارچ پا، همانطور که از نامش پیداست به بروز عفونتهای قارچی در پاها اطلاق میشود؛ قارچهایی که برای رشد به کراتین نیاز دارند ممکن است لایههای بیرونی پوست، مو، یا ناخن پا را آلوده کنند.
گزارش «مدیکال نیوز تودی»، اگر فردی مبتلا به عفونت قارچی ناخن باشد، احتمالا «آنیکومیکوزیس» است که با عنوان «تینا اونگویوم» نیز شناخته میشود.
ورزشکاران بهعلت به پا داشتن طولانیمدت کفش یکی از گروههای در خطرند اما نام این بیماری نباید شما را به اشتباه بیندازد که گمان کنید خطر فقط در کمین ورزشکاران است همچنان که گفتیم این عفونت ممکن است حتی در کمین افرادی باشند که به نظافت و بهداشت پا و کفش اهمیت میدهند.
کفشهایی که کل پا را میپوشانند مانند پوتینهای سنگین یا کفشهای ورزشی، محیط بهتری برای رشد قارچ فراهم میکنند. اما در کل، هر کفشی که قابلیت تنفس را از پا بگیرد محیط مناسبی برای رشد باکتری و قارچ است.
اقدامات لازم برای پیشگیری از قارچ پا
آکادمی پوست آمریکا (AAD) علاوه بر توصیه به پرهیز از استفاده اشتراکی از کفش با دیگران و شستوشوی روزانه پا، توصیه میکند تا حد امکان پاها و انگشتان را خشک نگه دارید و جورابهایی از جنس الیاف طبیعی بپوشید.
در صورتی که ناچار باشید کفش شخص دیگری را بپوشیم یا در اتاق پرو کفش نمونه فروشگاه را به پا کنید، حتما یک جفت جوراب یدکی همراه داشته باشید و در اولین فرصت ممکن، پاها را با آب ولرم و صابون بشویید و کامل خشک کنید.
علائم ابتلا به عفونتهای قارچی پا
- خارش و پوستهپوسته شدن بین انگشتان پا که بیشتر در فضای بین انگشتان چهار و پنج است
- پوستهپوسته شدن کف پا و کنارههای پا
- تاولهای کوچک یا متوسط در قسمت داخلی پا
- بوی نامطبوع
- ضخیم شدن پوست
- تغییر رنگ پوست؛ پوست سفید یا زرد یا سبز به نظر میرسد
- یک رگه سفید یا زرد در یک طرف ناخن
- پوستهپوسته شدن زیر ناخن
- لکههای سفید روی سطح ناخن
- آسیب دیدن یا خراب شدن ناخن
- شکاف برداشتن یا ضخیم شدن ناخن
قارچ پا چطور درمان میشود؟
اگر یکی از علائم اولیه ابتلا به عفونت قارچی مشاهده شد، میتوان درمانهای خانگی را امتحان کرد اما اگر با درمان خانگی مشکل برطرف نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
سهلانگاری در درمان ممکن است عفونت را بدتر کند و پزشک چارهای جز کشیدن و برداشتن ناخن نداشته باشد. کارشناسان سلامت توصیه میکنند هر تغییر ناگهانی در پوست و زخمهایی را که بهبود نمییابند جدی بگیرید، به خصوص اگر به دیابت یا بیماریهای دستگاه ایمنی مبتلا هستید.
درمان خانگی عفونت قارچی پا
شستن منظم پوست اطراف ناخن
تمیز و خشک نگه داشتن پاها
مصرف داروهایی را که داروساز داروخانه معرفی کند و تهیه آنها نیاز به نسخه پزشک ندارد.