طولانیترین دوره بدون خواب: ۱۸ روز و ۲۱ ساعت
آیا تا به حال فکر کردهاید که چقدر میتوان بیدار ماند؟ در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، تجربه محرومیت از خواب، به نوعی کنجکاوی و هیجان تبدیل شد، به طوری که آزمایشهای برخی از گویندگان رادیو در صدر فهرست چالشهای دیوانهکننده رکوردشکنی قرار گرفتند.
در آن دوره بارها رکوردهای جدیدی ثبت میشد که منجر به رقابتهای غیرعادی بین این افراد شد. با این حال، رکوردهای جهانی گینس ثبت این آزمایشات را در سال ۱۹۹۷ متوقف کرد، زیرا میترسید که شرکتکنندگان آسیب جدی به سلامتی خود وارد کنند.
سرانجام رکوردی توسط رابرت مکدونالد هنرمند حرفهای به ثبت رسید که در سال ۱۹۸۶ توانست ۱۸ روز و ۲۱ ساعت و ۴۰ دقیقه بیدار بماند.
گینس در وبسایت خود میگوید: «اگرچه ما دیگر این عدد را به دلیل خطرات مهم مرتبط با محرومیت از خواب کنترل نمیکنیم، اما میتوانیم تأیید کنیم که این عدد پس از مکدونالد توسط هیچ فرد شناختهشده دیگری شکسته نشده است.»
نکته قابل توجه این است که مکدونالد پس از آزمایش خود هیچ گونه عوارض طولانی مدتی برای سلامتی نداشته است، اما مطالعات علمی نشان میدهد که کمخوابی اثرات جدی بر سلامتی دارد.
طبق گفته بیمارستان جان هاپکینز، کمبود خواب ممکن است خطر ابتلا به تعدادی از بیماریها مانند سرطان، بیماری قلبی و دیابت را افزایش دهد. علاوه بر این، میتواند پیری مغز را تسریع کند و خطر زوال عقل را تا ۳۳ درصد افزایش دهد.
در مورد شخصی که قبل از مکدونالد رکورد داشت، رندی گاردنر، در سال ۱۹۶۴، او ۱۱ روز بیدار ماند. گاردنر گفت که او تأثیر این تجربه را بر حافظه کوتاه مدت خود احساس میکند که گویی شروع بیماری آلزایمر در نتیجه کمبود خواب است، او شروع به توهم و حافظه کوتاه مدت کرد، اما این علائم به محض اینکه استراحت کرد، ناپدید شدند.
دانشمندان اکنون به این نکته اشاره میکنند که همه کسانی که سعی در شکستن رکورد داشتند، «خوابآلود جزئی» یا چیزی که به عنوان «ریزخواب» شناخته میشود، تجربه کردند، جایی که بدون اینکه متوجه شوند چشمان خود را برای چند ثانیه میبندند. اگرچه ممکن است یک شب کامل نخوابیده باشند، اما این افراد احتمالاً در میان تجربیات استرسزا خود از دورههای کوتاه آرامش بهرهمند شدهاند.