هند به دنبال خرید سه اسکادران اف-۳۵ از آمریکا: آیا جنگ جهانی در راه است؟

نیروی هوایی این کشور در حال بررسی جدی برای خرید ۲ تا ۳ اسکادران از جنگندههای نسل پنجم اف-۳۵ از امریکاست. اما علت این تصمیم در این برهه زمانی چیست؟
این تصمیم در حالی اتخاذ میشود که پروژه بومی جت رزمی پیشرفته میانرده (AMCA) هنوز حدود یک دهه تا عملیاتی شدن فاصله دارد و چین دو نوع جت نسل پنجم را وارد خدمت کرده و در حال آزمایش جتهای نسل ششم است.
رسانه اوراسیا ریویو نوشت، شکاف میان توانایی هوایی چین و هند با اعلام خبر تلاش پاکستان برای خرید جنگنده J-35A چین، افزایش یافته و نگرانیهای دهلی نو را دوچندان کرده است. بر اساس برخی گزارشهای اولیه که بعداً تکذیب شد، پاکستان قصد داشت تا سال ۲۰۲۷، تعداد ۴۰ فروند J-35A را به خدمت بگیرد.
در واکنش به این تحولات، منابع دفاعی هند اعلام کردهاند که نیروی هوایی این کشور به دنبال خرید ۴۰ تا ۶۰ جنگنده نسل پنجم برای تقویت توان هوایی خود در برابر چین و پاکستان است. در این چارچوب، دو گزینه اصلی در دست بررسی قرار دارند: اف-۳۵ آمریکایی و سوخو-۵۷ روسی.
با وجود اینکه سوخو-۵۷ پیشنهادهایی جذاب از جمله انتقال فناوری، تولید داخلی و همکاری در برنامه AMCA ارائه داده، اما اف-۳۵ از مزایای دیپلماتیک و عملیاتی قابل توجهی برخوردار است. تحلیلگران امنیتی هشدار دادهاند که با توجه به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه همکاریهای نظامی با روسیه، خرید سوخو-۵۷ میتواند هند را از بلوک غرب دورتر کند.
در مقابل، اف-۳۵ توانایی نفوذ به حریم هوایی دشمن، از جمله سامانههای دفاعی پیشرفته چین و اردوگاههای پاکستان را دارد. از دید تحلیلگران، اف-۳۵ بهویژه برای عملیاتهای تهاجمی طراحی شده است، در حالی که سوخو-۵۷ بیشتر کارکرد دفاعی دارد.
همچنین هند هیچ جنگنده آمریکایی در ناوگان کنونی خود ندارد و افزودن اف-۳۵ میتواند پیچیدگیهای لجستیکی بههمراه داشته باشد. با این حال، برخی منابع میگویند خرید اف-۳۵ میتواند برای دهلی نو، بهویژه در تلاش برای بهبود روابط با دولت ترامپ، تغییردهنده بازی باشد؛ همانطور که در قرارداد ۳۶ فروندی رافائل از فرانسه تجربه شده است.