این قاتل خاموش سالی ۵۰ هزار نفر را در تهران میکشد

احمد طاهری، رئیس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد که سالانه حدود ۵۰ هزار نفر در استان تهران بر اثر آلودگی ناشی از ذرات معلق جان خود را از دست میدهند.
او این مسئله را فاجعهای زیانبار توصیف کرد که باید هر روز به مسئولان این حوزه یادآوری شود.
طاهری در یازدهمین همایش ملی «مدیریت آلودگی هوا، صدا و بو» گفت که از سال ۱۳۹۶ به بعد، آلاینده ازن نیز به شرایط ناسالم در تهران رسیده و در سالهای اخیر، سالانه بیش از ۴۰ روز هوا به دلیل ازن ناسالم ثبت شده است.
به گفته او، این شرایط نتیجه افزایش مصرف سالانه بدون برنامهریزی برای کاهش منابع آلاینده است. وی اعلام کرد که سرانه مصرف بنزین در کشور از حدود ۸۰ میلیون لیتر به ۱۳۵ میلیون لیتر در کمتر از پنج سال رسیده است.
رئیس مرکز ملی هوا و اقلیم همچنین به فرسودگی ناوگان حملونقل بهعنوان یکی از مهمترین عوامل آلودگی اشاره کرد و گفت در سال ۱۳۹۹ تنها حدود ۶ تا ۷ هزار خودروی فرسوده اسقاط شده، در حالی که بیش از یک میلیون خودروی جدید وارد چرخه مصرف شدهاند. وی افزود که ناوگان فرسوده کشور اکنون شامل ۲۷ میلیون خودرو و موتورسیکلت است.
بر اساس گفتههای طاهری، هر خودروی فرسوده بهطور میانگین ۹ برابر بیشتر از خودروهای غیرفرسوده آلایندگی دارد. او افزود بدون حذف این ناوگان، ارتقای استاندارد تولید خودرو اثربخشی کافی نخواهد داشت.
وی با اشاره به برنامه هفتم توسعه، گفت دولت باید سالانه ۵۰۰ هزار وسیله نقلیه فرسوده را اسقاط کند، اما برای جلوگیری از رشد ناوگان فرسوده تا سال ۱۴۱۰، باید سالانه حدود دو میلیون خودرو اسقاط شود. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ تنها حدود ۷۰ هزار خودرو اسقاط شده است.
در زمینه کاهش آلودگی موتورسیکلتها، طاهری از اجرای طرحی برای جایگزینی موتورسیکلتهای فرسوده با نمونههای برقی خبر داد و گفت بودجه این طرح از محل گواهیهای صرفهجویی تأمین شده و هدفگذاری آن جایگزینی بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت است.
او همچنین بر بازنگری در حدود مجاز معاینه فنی تأکید کرد و گفت ۶۰ درصد ناوگان تهران اصلاً معاینه فنی ندارند. در بین خودروهای مراجعهکننده نیز ۱۲ تا ۱۳ درصد در تست آلایندگی مردود میشوند.