تمجید رسانههای غربی از «سلطان الجابر»
رسانههای انگلیسی، آمریکایی و بینالمللی از دستاوردهای کنفرانس COP28 و رئیس آن، دکتر سلطان بن احمد الجابر، تمجید کردند.
این تمجیدها نشاندهنده تغییر لحن رسانهها است که انتقاداتی را نسبت به میزبانی امارات متحده عربی انجام دادند. این ادای احترام به عنوان «عذرخواهینامه» اجباری به کشور میزبان این کنفرانس و رهبری تلاشهای جهان برای نجات کره زمین از تهدید تغییرات آب و هوایی توصیف شد.
در رصد انجام شده توسط العین نیوز، این دستاوردها در صدر خبرهای موسسات رسانهای بزرگ قرار گرفت و از جمله برجستهترین این رسانهها میتوان به رویترز، گاردین، بلومبرگ، BBC، ایندیپندنت، اکونومیست، CNN، نیویورک تایمز، واشنگتن پست، مجله تایم و لسآنجلس تایمز و وبسایتهای هندی، چینی و اسپانیایی اشاره کرد. دستاوردهای به دستآمده در طول کنفرانس به طور گسترده منتشر شد، که باعث شد برخی از پلتفرمها لحن قبلی خود را تغییر دهند تا تأیید کنند که امارات یک رویداد بزرگ ایجاد کرد.
این نظارت نشاندهنده تغییر اساسی در لحن برخی رسانهها است که تند و با لحن انتقادی فراتر از محدوده عینی بودند و عمداً سوابق ممتاز دکتر سلطان الجابر را نادیده گرفتند و بدون بیطرفی تمرکز کردند. این تغییر، تحسین بزرگی برای دکتر سلطان الجابر و امارات و جشنی بیسابقه همراه داشت که به عنوان نامه عذرخواهی به رئیس COP28 و تلاشهای امارات متحده عربی که با توافق تاریخی امارات به اوج خود رسید، منتشر شد.
رسانههای بینالمللی بر اهمیت «توافقنامه امارات متحده عربی» و نقش آن در تغییر شکل دادن به تلاشهای بینالمللی اقدام اقلیمی تاکید کردهاند. بسیاری از آنها همچنین بر نقش تعیینکننده و رهبری ریاست کنفرانس، به نمایندگی از دکتر سلطان بن احمد الجابر، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته و رئیس کنفرانس COP28، که مذاکرات را با درجهای از خرد مدیریت کرد، و حرفهای بودن، که منجر به نزدیکتر کردن دیدگاهها و کنار گذاشتن اختلافات به نفع اجماع تاریخی بین حدود دویست کشور به منظور آینده اقدام اقلیمی و حفظ بشریت و سیاره زمین شد، تأکید کردند.
رسانههای بینالمللی همچنان بر اهمیت «توافقنامه امارات متحده عربی» که در پایان کنفرانس آب و هوای COP28 در امارات تصویب شد، تاکید میکنند و نقش آن را در تنظیم مجدد تلاشهای اقدام بینالمللی آبوهوایی برجسته میکنند.
اکونومیست
روزنامه اکونومیست در مقالهای با عنوان «برای اولین بار: هدف قرار دادن علل ریشهای تغییرات آب و هوایی در COP28» اشاره کرد که برای اولین بار، جهان موافقت کرده که به تدریج از سوختهای فسیلی دور شود. وی افزود: زمانی که فعالان و دیپلماتها برای اولین بار در دوبی برای شرکت در اجلاس آب و هوا که دو هفته پیش توسط سازمان ملل برگزار شد، ملاقات کردند، شانس دستیابی به توافق روشن به نظر میرسید، زیرا کشورهای طرف برای اولین بار توانستند، با دور شدن از زغالسنگ، نفت و گاز طبیعی که عوامل اصلی گرمایش جهانی هستند، به توافق برسند.
۱۹۸ عضو کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا بر متنی توافق کردند که خواستار انتقال سیستمهای انرژی به دور از سوختهای فسیلی به شیوهای منصفانه، منظم، مسئولانه و مترقی است.
اکونومیست اشاره کرد که دکتر سلطان بن احمد الجابر، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته و رئیس کنفرانس COP28، مشتاق تضمین موفقیت مذاکرات برگزار شده در امارات بود و این توافق یک توافق مهم و گامی واقعبینانه به جلو است.
این روزنامه با اشاره به اینکه انتخاب محل برگزاری بیست و نهمین کنفرانس احزاب در باکو مطابق با مسیری است که در دبی بر سر آن توافق شد، نتیجه گرفت که COP28 گام مهمی در جهت حذف تدریجی سوختهای فسیلی است.
شبکه BBC بریتانیا
شرکت پخش بریتانیایی «بیبیسی» تحت عنوان «اجلاس تاریخی COP28 مستقیماً سوختهای فسیلی را هدف قرار میدهد»، گفت که کشورها در اجلاس آب و هوای سازمان ملل برای اولین بار به یک هدف روشن برای استفاده از سوختهای فسیلی دست یافتند و کشورها موافقت کردند که از زغالسنگ و نفت و گاز دور شوند.
بر اساس این گزارش، با وجود تردیدهای قبلی که وجود داشت، در مورد نتایج کنفرانس بیطرف نبودند، رئیس آن، دکتر سلطان الجابر، سخنرانی کرد و در آن تاکید کرد که کنفرانس «باید به دستاورد تاریخی ما افتخار کند.»
گزارش BBC تاکید کرد که این توافق در واقع به عنوان یک پیروزی برای رهبری COP28 و آخرین چکش پس از توافق با تشویق گرم حاضران در سالن عمومی، تلقی خواهد شد.
واشنگتن پست
واشنگتن پست با عنوان «کشورها به توافق بیسابقهای برای دور شدن از سوختهای فسیلی دست یافتند»، گفت: «نزدیک به ۲۰۰ کشور توافقنامه آب و هوایی قابل توجهی را امضا کردهاند که خواستار دور شدن از سوختهای فسیلی است.
رویترز
خبرگزاری رویترز گفت که به دلیل اختلاف نظرهای شدید در مورد سوختهای فسیلی، تردیدهایی در مورد پیشرفت پیش از آغاز اجلاس آب و هوای COP28 در دبی وجود داشت، اما آنچه رخ داد تأیید میکند که امارات متحده عربی جهان را به سمت یک دستاورد تاریخی سوق داده است.
این آژانس به نقل از منابع اعلام کرد که دستیابی به توافقی که میتواند مورد قبول همه ۱۹۶ کشور باشد، علاوه بر دیپلماسی پشتیبان از سوی نمایندگان ارشد اقلیم از ایالات متحده آمریکا و چین، به مانور ماهرانه امارات متحده عربی، کشور میزبان کنفرانس نیز نیاز دارد. به گفته این منابع، ریاست امارات بر این کنفرانس در طول این اجلاس دو هفتهای از یک استراتژی عمدی استفاده کرد تا مذاکرهکنندگان را وادار به افشای محدودیتهای بیرونی مواضع خود و یافتن زمینههای مشترک کند. در پایان این کنفرانس که برای مدت زمان بیشتری تمدید شد، مذاکرهکنندگان با توافقی مبنی بر «انتقال» به دور از سوختهای فسیلی موافقت کردند که این اولین بار در تاریخ است که کشورها تمایل واحدی برای پایان دادن به استفاده از سوختهای فسیلی دارند.
ایندیپندنت
روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت گفت که اجلاس COP28 به توافقی دست یافت که دولتهای ملی را مجبور میکند برای اولین بار از سوختهای فسیلی دور شوند.
این روزنامه گفت که توافق تاریخی که اعلام شد، پس از گذشت یک روز دراماتیک از مذاکرات سنگین، توسط سازمان ملل به عنوان «آغاز پایان دوران سوختهای فسیلی» ستایش شد.
یورو نیوز
شبکه یورو نیوز تحت عنوان «COP28 به توافقی تاریخی برای دور شدن از سوختهای فسیلی در معاملهای که نشاندهنده آغاز پایان سوختهای فسیلی است»، توافق تاریخی برای دور شدن از سوختهای فسیلی را ستود. به گزارش شبکه اطلاعرسانی راه دانا، نکته قابلتوجه این است که این اولین بار است که اجلاس آب و هوای سازمان ملل با فراخوانی برای رسیدگی به عامل اصلی بحران آب و هوا به پایان میرسد.
روزنامه گاردین
روزنامه بریتانیایی گاردین، تحت عنوان «توافق تاریخی COP28 گذار از سوختهای فسیلی را فراهم میکند»، گفت نزدیک به ۲۰۰ کشور در اجلاس آب و هوای COP28 برای اولین بار برای دور شدن از سوختهای فسیلی توافقنامهای را تصویب کردند. او مینویسد که نزدیک به سی سال کنفرانس سالانه آب و هوا طول کشید تا به توافقی رسید که شامل راهنمایی روشن در مورد آینده سوختهای فسیلی بود. سی سال است که جهان مجبور شده از علت واقعی بحران و بزرگترین منبع فروپاشی آب و هوایی که شاهد آن هستیم اجتناب کند: سوختهای فسیلی.
شبکه CNN آمریکا
شبکه CNN آمریکا تحت عنوان «دستیابی به توافقنامه تاریخی آبوهوا در نشست COP28» اعلام کرد که COP28 فراخوانی بیسابقه برای دوری از سوختهای فسیلی کرد و برای اولین بار جهان بر سر هدف خلاصی از سوختهای فسیلی به عنوان یکی از بزرگترین آلایندههای آب و هوایی متحد شد.
مجله نیویورک تایمز
در روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز آمده که نزدیک به ۲۰۰ کشور با یک طرح تاریخی در کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (COP28) برای ترویج انرژیهای تجدیدپذیر و گذار از زغالسنگ، نفت و گاز موافقت کردند.
این روزنامه گفت که دکتر سلطان الجابر در پایان کنفرانس در مقابل مذاکرهکنندگان از حدود ۲۰۰ کشور جهان ایستاد و یک توافقنامه جدید آب و هوایی را اعلام کرد که متعهد میشود اقتصاد جهانی را از سوختهای فسیلی دور کند.
الجابر به دیپلماتهای گردآوری شده و خودش به خاطر اثبات اشتباه شککنندگان تبریک گفت. پس از سه دهه توافقات اقلیمی سازمان ملل متحد که حتی از ذکر سوختهای فسیلی مانند نفت و گاز غافل شد، او ریاست نشستی را بر عهده داشت که به وضوح علت اصلی گرمایش جهانی را هدف قرار داد.
شبکه بلومبرگ
شبکه بلومبرگ این توافق تاریخی را ستود و گفت که مذاکرات اقلیمی COP28 در دبی با یک توافق تاریخی به پایان رسید که جهان را متعهد به دور شدن از انواع سوختهای فسیلی برای اولین بار میکند.
وی افزود که دکتر سلطان الجابر، رئیس اجلاس سران، میانجیگری توافقی را انجام داد که برای ایالات متحده و اتحادیه اروپا به اندازه کافی قوی بود در مورد نیاز به کاهش چشمگیر استفاده از سوختهای فسیلی و در عین حال تولیدکنندگان نفت در بین کشورهای سازگار باقی بماند. توافق نهایی از کشورها میخواهد تا به سرعت سیستمهای انرژی را به روشی منصفانه و منظم از سوختهای فسیلی دور کنند.
مجله آمریکایی تایم
مجله آمریکایی «تایم» گفت که مذاکرات آب و هوای COP28 در دبی با توافقی تاریخی به پایان رسید که جهان را متعهد میکند برای اولین بار از تمام انواع سوختهای فسیلی دور شود. به گفته این مجله، تصمیمات دبی شاخص مهمی از گذار جهانی به سمت یک سیستم انرژی کمآلاینده بود.
این متن همچنین شامل توافقنامههایی برای سه برابر کردن استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و دو برابر شدن نرخ بهرهوری تا پایان دهه است. یک توافق جداگانه COP28 که در ابتدای اجلاس به دست آمد، یک صندوق سرمایهگذاری سخت را برای رسیدگی به ضرر و زیان ناشی از تغییرات آب و هوایی عملیاتی میکند.
روزنامه اسپانیایی El Pais
روزنامه اسپانیایی El Pais نوشت: دکتر سلطان الجابر، رئیس اجلاس سران آب و هوا در دبی، در واقع این اجلاس را به سمتی هدایت کرد که او و برخی کشورها آن را یک توافق تاریخی توصیف کردند. درست است که در طول سه دهه اخیر مذاکرات اقلیمی، هیچ توافقی هرگز به منشا بحران اشاره نکرده است: سوختهای فسیلی.
لسآنجلس تایمز
لسآنجلس تایمز گفت: بگذارید این آغاز پایان سوختهای فسیلی باشد و اعلام کرد که توافقی که روز چهارشنبه توسط نزدیک به ۲۰۰ کشور در کنفرانس آب و هوا COP28 در دبی به دست آمد، یک پیشرفت محسوب میشود که برای اولین بار، رهبران جهان خواستار دور شدن از سوختهای فسیلی در سیستمهای انرژی شدند.
اهداف بزرگ
بر اساس دادههای واقعی منتشر شده از شهر پایداری، این تمجیدهای عینی از روزنامهها و رسانههای بزرگ غربی، نشاندهنده تلاشهای دکتر سلطان الجابر قبل و در خلال کنفرانس طرفین برای دستیابی به اهداف بزرگ تعیینشده توسط امارات برای این رویداد جهانی در «اکسپوسیتی دبی» در امارات، و نتیجه کنفرانس COP28 است. در زمانی که تلفات انسانی و اقتصادی ناشی از بلایای اقلیمی در حال افزایش است، بسیاری از شرکتها و دولتها متوجه میشوند که هزینههای کاهش انتشار گازهای گلخانهای بسیار کمتر از هزینههای سازگاری با تغییرات آب و هوایی یا پرداخت غرامت است و این امر بهویژه به دلیل هزینههای انرژیهای تجدیدپذیر، باتریها و فناوریهای مرتبط همچنان رو به کاهش است.
دکتر سلطان الجابر با دیپلماسی عالی و مطابق با فرهنگ و اصول امارات ثابت کرد که هیچ چیز غیرممکن نیست و توانست جهان را زیر پرچم پیشبینی عصر جدیدی از آیندهای پاک که ثبات را تضمین میکند متحد کند و شکوفایی جوامع و نسلهای آینده، از طبیعت و زمین محافظت میکند و آغاز پایان عصر سوختهای فسیلی است.
امارات متحده عربی به عنوان یک رهبر جهانی در تنوع بخشیدن به منابع درآمد خود در مقایسه با سایر تولیدکنندگان خلیج عربی، فرآیندی که شخصاً توسط دکتر سلطان الجابر هدایت میشود، در نظر گرفته شده است.