همزمان با COP28؛ سازمان ملل خواستار اقدام فوری درباره تغییرات اقلیمی در افغانستان شد
نهادهای وابسته به سازمان ملل در افغانستان همزمان با برگزاری کنفرانس آب و هوایی (COP28) در دبی به اقدام فوری در مورد «تغییرات اقلیمی» در این کشور تاکید و اذعان کردند که افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر از تغییرات اقلیمی در جهان است.
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی اعلام کرد ۲۵ استان از مجموع ۳۴ ولایت افغانستان شرایط خشکسالی «شدید» و «فاجعهبار» را تجربه میکند.
این نهاد با اعلام اینکه افغانستان برای سومین سال متوالی خشکسالی را تجربه میکند، افزود خشکسالی بیش از ۵۰ درصد جمعیت افغانستان را تحت تأثیر قرار میدهد.
هشدار سازمان ملل درباره تاثیر تغییرات اقلیمی بر مردم افغانستان
این نهاد میافزاید: تغییرات اقلیمی منجر به سیل، خشکسالی شدید و طوفانهای شن و گردوغبار در نقاط گوناگون افغانستان، نشان داده که دشمن مرگبارتری از درگیریهای چند دهه گذشته برای این کشور بحران زده آسیای میانه به شمار میروند.
بر اساس این گزارش، کشور افغانستان که همیشه به کمکهای دریافتی وابسته بوده و چندین دهه را در چرخههای جنگ و درگیری داخلی سپری کرده، اکنون ضربه سنگینتر و شدیدتری از تغییرات اقلیمی ناشی از انتشار گازهای گلخانهای مانند دی اکسید کربن، دریافت میکند.
در این گزارش آمده است: افغانستان در میان ۱۰ کشوری است که تغییرات اقلیمی شدید و بلایای طبیعی، از جمله خشکسالی، طوفان، بهمن و زلزله را تجربه میکند.
تغییرات آب و هوایی افغانستان را تحت تأثیر قرار داده و خشکسالی را طولانی کرده و ذخایر آبی محدود این کشور را کاهش داده است.
اوچا همچنین میافزاید افغانستان در فهرست کشورهایی که در معرض خطر و بحران قرار دارند در جایگاه چهارم قرار دارد. از سوی دیگر، این کشور از نظر شاخص سازگاری جهانی نوتردام در رتبه هشتم فهرست کشورهای آسیبپذیر از تغییرات اقلیمی قرار دارد.
زمستان سرد و سخت در انتظار هفت میلیون افغانستانی
بین سالهای ۱۹۵۰ تا ۲۰۱۰، دمای هوا در افغانستان به طور متوسط ۱.۸ درجه سانتیگراد افزایش یافته که این میزان حدود ۲ برابر بیشتر از سایر نقاط جهان است و میزان بارندگی در سراسر این کشور تا ۴۰ درصد کاهش یافته است.
با بدتر شدن اثرات تغییرات آب و هوایی در سالهای آینده، کاهش جمعیت افغانستان احتمالا ادامه خواهد داشت؛ مردم مناطق روستایی به شهرهای بزرگ هجوم خواهند برد، از گرسنگی فرار کرده و جمعیت افراد فقیر در شهرها را به طور تصاعدی افزایش خواهند داد.
این نهاد گفته است مردم افغانستان بهصورت قابل ملاحظهای در برابر تغییرات اقلیمی مقاوم بودهاند، اما نیاز است که از آنان در برابر اثراتی که تغییرات اقلیمی بر زندگیشان گذاشته، حمایت فوری صورت گیرد.