درختی کوتاه قامت با میوهای شگفتانگیز و همهکاره
آووکادو درختی کوتاه قامت است که از طریق پیوند زدن تکثیر میشود و به دلیل خواص اعجابآور، علاوه بر مصرف خوراکی، در صنایع مختلف دارویی، آرایشی و بهداشتی نیز وارد شده و همچنین از برگ خشک شده آن به عنوان ادویه در غذاها استفاده میکنند.
پیوند زدن در تکثیر درخت آووکادو موجب بهبود در کیفیت محصول و افزایش رشد آن میشود.
طبق گزارشها کشور مکزیک در سال ۲۰۱۷ تولید ۳۴ درصد از کل آووکادوی دنیا را برعهده داشته و در رتبه اول جهان قرار دارد و جمهوری دومینیکن، اندونزی، کلمبیا، پرو و آمریکا پس از مکزیک بزرگترین تولیدکنندگان آووکادو در سطح جهان هستند.
اگرچه برگ این درخت برای حیواناتی نظیر اسب، بز و گوسفند سمی و خطرناک است، اما از خشک شده آن به عنوان ادویه در برخی غذاها مثل خوراک لوبیا استفاده میشود.
این میوه که در بسیاری از نقاط دنیا امکان کاشت آن وجود ندارد و به عنوان محصولی وارداتی شناخته میشود، با خواص اعجابآور خود توانسته در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی نیز عرض اندام کند و نقش مهمی را در بین مواد اولیه محصولات این صنایع ایفا کند.
از بینهایت خواص میوه آووکادو میتوان به مقدار زیادی فیبر، چربیهای غیراشباع سالم، ویتامینها و مواد معدنی مهم مورد نیاز بدن از جمله منیزیم و ویتامینهای ای، سی و کا اشاره کرد.
به گفته پژوهشگران آمریکایی استفاده یک عدد آووکادو در قالب دو وعده غذایی در هفته، خطر ابتلا به تنگی عروق کرونر قلب یا بیماری قلبی را تا ۲۱ درصد در مقایسه با افرادی که اصلا آووکادو مصرف نمیکنند، کاهش میدهد.
نهال این میوه در سال ۱۳۴۰ شمسی به ایران نیز وارد شد و پس از آزمون و خطاهای بسیار، کشاورزان موفق شدند از این نهال محصول قابل دفاعی را برداشت کنند. در حال حاضر ۵۰ هکتار از زمینهای شمال ایران به کشت آووکادو اختصاص دارد و سالانه حدود ۱۰۰ تن از آن برداشت میشود.