تاثیر آبوهوای نامساعد و آنفلوانزای پرندگان بر تغذیه مردم جهان
آمار و ارقام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ماه ژوئیه نشان میدهد وضعیت نامساعد جوی و آنفلوانزای پرندگان تاثیر زیادی بر کالاهای اساسی و تغذیه مردم جهان گذاشتهاند.
شاخص قیمت جهانی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ماه ژوئیه از پایین ترین سطح خود در دو سال گذشته بالاتر یافت، چرا که قیمت روغن نباتی پس از تنش مجدد بر سر صادرات غلات از اوکراین و نگرانیها در مورد تولید جهانی افزایش یافت.
این سازمان روز جمعه اعلام کرد که شاخص آن که قیمت پرمعامله ترین کالاهای غذایی در سطح جهان را دنبال می کند، در ماه ژوئیه به طور میانگین 123.9 واحد بوده است در حالی که در ماه قبل این شاخص 122.4 واحد بوده است.
شاخص ژوئن در ابتدا 122.3 بود که پایینترین رقم برای این شاخص از آوریل 2021 بود.
شاخص ژوئیه تقریباً 12 درصد کمتر از یک سال قبل و 22 درصد کمتر از بالاترین رکورد تاریخ در مارس 2022 پس از شروع تهاجم روسیه به اوکراین بود.
قیمت روغنهای گیاهی
این آژانس گفت که شاخص قیمت روغن نباتی پس از هفت کاهش متوالی ماهانه، 12 درصد نسبت به ژوئن افزایش یافت.
این گزارش افزود شاخص روغن آفتابگردان ماهانه بیش از 15 درصد افزایش یافت که عمدتاً به دلیل عدم اطمینان ناشی از تصمیم روسیه برای خروج از طرح غلات دریای سیاه است.
نگرانیهای تولید و افزایش قیمت روغن خام قیمت سایر روغنهای گیاهی را نیز افزایش داد.
آب و هوا و قیمت شکر
شاخص قیمت شکر فائو در ماه ژوئیه به طور متوسط 146.3 واحد بود که 5.9 واحد (3.9 درصد) نسبت به ژوئن کاهش داشت اگرچه همچنان 33.4 واحد (29.6 درصد) بالاتر از سطح آن در ماه مشابه سال قبل بود.
قیمتهای جهانی شکر در ماه ژوئیه تحت تأثیر پیشرفت در برداشت نیشکر در برزیل در سالهای 2023/24 و بهبود بارندگی در هند بود.
کاهش تقاضا برای واردات از اندونزی و چین، دو واردکننده بزرگ شکر، فشار نزولی بیشتری بر قیمتها وارد کرد.
با این حال، نگرانیهای مداوم در مورد تأثیرات احتمالی طوفان ال نینو بر محصولات نیشکر 2023/2024، به ویژه در تایلند، به همراه بالا بودن قیمت جهانی نفت خام، از کاهش قیمت جهانی شکر جلوگیری کرده است.
قیمت گوشت
شاخص قیمت گوشت فائو در ماه ژوئیه به طور متوسط 117.8 واحد بود که 0.4 واحد (0.3 درصد) نسبت به سطح ژوئن کاهش داشت و 6.3 واحد (5.1 درصد) کمتر از سطح ثبت شده در ماه مشابه سال گذشته باقی ماند.
قیمت جهانی گوشت گاو کاهش یافت و علتش افزایش صادرات از اقیانوسیه همزمان با کاهش تقاضای واردات در بازارهای آسیایی در بحبوحه افزایش موجودی و کاهش فروش داخلی است. قیمت گوشت طیور نیز به دلیل افزایش عرضه از کشورهای صادرکننده اصلی، علیرغم تداوم اثرات شیوع آنفولانزای پرندگان در کشورهای تولیدکننده، کاهش جزئی را ثبت کرد.
در همین حال، به دلیل عرضه بیشتر از اقیانوسیه و کاهش تقاضا از سوی کشورهای واردکننده بزرگ از جمله چین و اروپای غربی، قیمت گوشت بره برای سومین ماه متوالی کاهش یافت.
از طرف دیگر، ادامه کاهش عرضه از اروپای غربی و ایالات متحده آمریکا به موازات افزایش تقاضای فصلی، منجر به افزایش قیمت گوشت خوک برای ششمین ماه متوالی شد.